Skärmdumpar med kritik från Facebook.
Skärmdumpar från Skincitys beskrivningar av hudtyper.

Skincity ber om ursäkt för kritiserat hudtest

"Det känns väldigt tråkigt att de bidrar till en sån bild av människor "
1:09 min

Nyligen fick den som gjorde ett hudtest på hudvårdssajten Skincity bland annat informationen att svart hud inte kan bränna sig i solen.
Efter att flera reagerat mot sajten har de nu backat och ändrat testet.

"Typisk 'mellanösternshud'. Även thailändare, filippinare och indier hör till denna hudtyp". Så beskrevs en mörkbrun hudtyp på Skincitys hemsida för några dagar sedan.

P3 Nyheter har pratat med Alejandra Cerda som är kritisk mot det tidigare testet.

Jag tror det bidrar till okunnighet och fördomar. Personer som inte är vita eller ljushyade får höra mycket fördomar om sitt utseende.

Om du har blek eller väldigt ljus hy har du typiskt skandinaviskt eller keltiskt hudton och om du har väldigt mörk hy så har du typiskt afrikansk hudton, enligt testet.

Det känns väldigt tråkigt att de bidrar till en sån bild av människor som inte är vita.

Skincity ber om ursäkt

Nu har testet uppdaterats och företaget har bett om ursäkt.

– Vi kommer att jobba jättehårt med det här nu. Vi kommer att samlas i morgon och prata igenom det här så att vi är extremt uppmärksamma på sådana här saker, säger Annica Forsgren, grundare och marknadsansvarig för Skincity.

Hon förstår kritiken och menar att de inte vill stå bakom den tidigare informationen som gavs i testet.

– Det här är något man måste prata om hela tiden så att man har det mycket mer i åtanke än vad vi haft tidigare, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".