Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Samfundet Sjundedagsadventisterna lyckades flytta dagen för högskoleprovet

Kristet samfund flyttar på högskoleprovet
1:25 min
Bild på personer som skriver högskoleprovet
Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Från och med nästa år kommer högskoleprovet inte bara att kunna skrivas på lördagar utan också på söndagar.

Anledningen till att högskoleprovet kommer skrivas på söndagar under hösten är Sjundedagsadventisterna – ett kristet samfund med 2800 medlemmar.

De och bland annat judar firar sabbat som gjort att de under de senaste åren haft problem med provet, eftersom de inte får arbeta på lördagar när högskoleprovet skrivs.

I stället har samfundet fått skriva ett hemligt reservprov på en veckodag, men det provet har inte bytts ut sedan 2011. Eftersom man inte får skriva samma prov flera gånger har de bara kunnat skriva högskoleprovet en enda gång. Det blir orättvist eftersom ett sätt att lyckas med högskoleprovet är just att skriva det flera gånger.

Svårt att ta fram reservprov

– Detta påverkade möjligheterna att ha samma chans som sina kamrater, säger Göran Hansen, missionsföreståndare på samfundet.

Men att ta fram nya reservprov är svårt, säger Mattias Wickberg som jobbar med högskoleprovet på Universitets- och högskolerådet, UHR.

– Om det skulle vara reservprov till varje skulle vi tvingas ta fram fyra nya prov varje år, det går inte, säger han.

Men nu har alltså sjundedagsadventisterna kommit överens med UHR om att vartannat högskoleprov ska vara på söndagar istället för lördagar.

– Denna kompromiss tyckte vi var bra. Vi sa att vi definitivt kan vi leva med den, avslutar Göran Hansen.

Så går det hemliga vardagsprovet till

Den som till följd av sin tro inte vill skriva högskoleprovet på en lördag kan ansöka om att få göra det på en vardag. Ansökan görs till Universitets- och högskolerådet och styrks av ett brev från någon föreståndare i församlingen som bekräftar att provskrivaren är medlem och troende.

Provet skrivs på en vardag, men i övrigt under samma förutsättningar som för alla andra.

Till skillnad från det vanliga högskoleprovet lämnas aldrig facit ut, och de som skriver provet på en vardag får inte ta med sig anteckningar eller annat från provsalen när de är färdiga.

Delar av det hemliga provet kan också användas som reservbitar om till exempel en sal måste utrymmas på grund av brandlarm under det vanliga provet. Det hemliga provet har inte bytts ut sedan 2011, så man kan bara skriva det en gång.

I vår kommer sex personer att skriva det hemliga provet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".