Anmälde våldtäkt och misshandel - fallet lades ner med hänvisning till självförsvar

"Man känner sig sviken och kränkt av systemet"
2:54 min

Katrin anmälde sin pojkvän för våldtäkt och misshandel, men ärendet lades ned utan att han förhördes. Bland annat med hänvisning till att han kan ha agerat i självförsvar.

Det var i augusti förra året som Katrin berättar att hon tog sin dåvarande pojkväns mobil och konfronterade honom med att vara otrogen. Enligt henne blev det bråk och mobilen gick sönder. Då ska pojkvännen ha flugit på Katrin och börjat kyssas.

Hon ska först ha gått med på det, men sen försökt dra sig undan.
– Det hela slutade med att han misshandlade och våldtog mig den natten, berättar Katrin.

Hon säger att natten slutade med två anala våldtäkter och en oral. En rättsmedicinsk undersökning visade skador i analen och blåmärken på kroppen.

Pojkvännen förhördes inte

Den misstänkte mannen förhördes aldrig och fallet lades ned, bland annat med hänvisning att det inte gick att motbevisa att gärningen begåtts i självförsvar.

Man känner sig väldigt sviken och kränkt av systemet. De säger att man ska vara modig och att det ska räcka med ett nej. Men så får man sitta i timme efter timme och försvara var våldet och hotet ligger i varje moment och förklara varför och hur man tror att förövaren visste att man inte ville.

Sofia Falk, Katrins advokat, tycker att det är konstigt att hänvisa till självförsvar eftersom pojkvännen inte har förhörts:

– Har han inte hörts kan jag undra varifrån den invändningen kommer och hur den har prövats, för att komma fram till slutsatsen att den inte kan motbevisas, säger Sofia Falk.

Åklagaren vill inte kommentera

P3 nyheter har pratat med två experter inom rättsprocess som inte förstår hur fallet kunde läggas ned så fort.

Åklagaren Lars Duberg vill inte kommentera beslutet, men säger att han anser att fallet har granskats korrekt. 

Han får leva sitt liv som vanligt vidare varje dag, medan en annan planerar sin vardag för att inte stöta på honom. Det känns väldigt orättvist.

Katrin heter egentligen något annat. Fallet ska nu överklagas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".