Soldater som marscherar med vapen, blond tjej i täten
Foto: Peter Hoelstad/TT

Ingen specialsatsning på att få tjejer att göra lumpen trots få kvinnor i försvaret

Rekryteringsmyndigheten: Kommer inte att kvotera eller positivt särbehandla
3:11 min

Bara 16 procent av de som jobbar inom Försvarsmakten är kvinnor. Trots det blir det inga särskilda satsningar på att få in tjejer nu när värnplikten kommer tillbaka.

Nu börjar Rekryteringsmyndigheten skicka ut frågor till unga om att göra lumpen – den här gången både till tjejer och killar.

Försvaret har jobbat med jämställdhetsfrågor sedan 2010. Trots det är bara runt 16 procent av de som jobbar inom Försvarsmakten kvinnor.

Alicia Alkert jobbar som plutonchef på artilleriregementet A9 i Boden och tycker att man borde satsa på att framförallt välja ut tjejer till mönstring. 

Jag hoppas att man kommer analysera om det finns möjlighet att till exempel sätta upp en målsättning på Rekryteringsmyndigheten att X antal kvinnor som visat intresse ska komma på mönstring.

Håller inte med

Rekryteringsmyndigheten, som nu skickar ut brev till unga födda 1999 med frågor om hälsa och hur man känner inför att göra lumpen, kommer inte fokusera särskilt på att få in tjejer, eftersom det inte finns någon sådan målsättning från Försvarsmakten.

Vi kommer inte att kvotera eller positivt särbehandla någon, om det inte är så att två individer är exakt lika. Då kan man överväga att göra en positiv särbehandling.

Facket: Ett misslyckande

Försvarsminister Peter Hultqvist har tidigare sagt att det är viktigt med både män och kvinnor inom Försvarsmakten och siffrorna är ett misslyckande enligt facket Officersförbundet. 

Försvarsmakten själva är inte heller nöjda men säger att de pågår informationssatsningar nu när värnplikten återinförs.

– Värnplikten är ju könsneutral, men i samband med att plikten har införts finns det ett enormt informationsbehov. Det pågår väldigt stora informationssatsningar, där en del då riktar sig mot kvinnor, säger Marcela Sylvander, kommunikationsdirektör på Försvarsmakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".