Bild på personer som skriver högskoleprovet
Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Fuskliga säger att de sålde 40 fusk till högskoleprovet - ingen har åkt fast

UHR: Kan vara både marknadsföring och sanning
1:27 min

Inte en enda fuskare upptäcktes vid vårens högskoleprov. Men en fuskliga som P3 Nyheter har pratat med säger att de har sålt fusk till 40 personer.

När högskoleprovet gjordes i april i år upptäckte Universitets- och högskolerådet, UHR, inte en enda fuskare. Men P3 Nyheter har varit i kontakt med en fuskliga som tar 160 000 kronor för den som vill uppnå det högsta resultatet 2.0. De påstår att de har fått igenom 40 fuskare i år.

– Säkert har väl några kommit igenom. Det kan vara både marknadsföring och sanning i det hela, och kanske överdrivet, säger Tuula Kousmanen, avdelningschef på UHR.

Svårt att bevisa

När P3 nyheter ber fuskligan att bevisa att de fått igenom fuskare, säger de att det är svårt.

"Det är svårt för oss att styrka utan att ge någon information om våra kunder. SVT använde vårt fusk i höstas och fick 2.0. Ni får helt enkelt ta oss på vårt ord när vi säger att vi inte lägger ner efter en sån succé." skriver de till P3 Nyheter.

Fuskarna kan inte slappna av ännu

Vid höstens prov 2016 upptäcktes 51 misstänkta fuskare som stängdes av. UHR har försökt att försvåra för fuskarna, men de kan inte garantera att ingen lyckats fuska. De har lämnat en skrivelse till regeringen om att de vill få tillåtelse att använda kroppsvisitation inför proven.

Och även om några personer har kommit undan med att fuska, så ska de inte slappna av ännu:

– Ett resultat kan bli återtaget även efter att det blivit godkänt, om vi går vidare i våra analyser eller får tips om att göra det, säger Tuula Kousmanen på UHR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".