Porträttbild på en man och en karta med folk som erbjuder hjälp.
Miguel såg till att folk sökte skydd i restaurangen på La Rambla där han jobbar.

Folk tog skydd på Miguels restaurang i fem timmar

"Vi är fler som vill ha fred än krig"
2:54 min

Många öppnade sina hem, hotell och hostel för att kunna hjälpa till i kaoset som uppstod efter skåpbilsattacken i Barcelona i går.

Plötsligt stormar människor restaurangen där Miguel jobbar på turistgatan La Rambla i Barcelona. Han berättar att de gråter, skriker och är rädda. Han blir chockad och springer ut i kaoset.

En vit skåpbil hade kört rakt in folkmassan.

Miguel och hans kollegor skriker efter människor att ta skydd hos dem och sen stänger de restaurangen. Där blir de fast i fem timmar.

–Jag var chockad. Jag tänkte vad är det som händer? Många barn grät och skrek. Vi försökte lugna folk och ge mat och vatten till de som behövde, säger han.

Möttes av död

När de får komma ut igen möts de av döda kroppar på gatan i turistområdet.

– Det var jätte mycket blod, täckta kroppar och kastade barnvagnar överallt, säger Miguel som trots att han fortfarande är chockad ska jobba på restaurangen igen i dag. 

Erbjöd gratis mat

Marcal Navarro är vicechef på vandrarhemmet ANT i Barcelona, som också öppnade upp sina dörrar och erbjöd mat och husrum till de som behövde. 

Det är tyst på gatorna och man hade kunnat tro att inget hänt. Men nu har alla ett sår inombords.

Två tyska tjejer var först med att söka hans hjälp efter att deras hotell spärrats. De var rädda, nervösa och hade ingenstans att ta vägen. Hostelet hjälpte med taxi, mat och kontakt med deras hotell som hade stängt igen. Till slut kunde tjejerna åka utan några problem.

– Vi ska kämpa för att inte låta attacken sänka oss. Vi är fler som vill ha fred än krig, säger Marcal. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".