Bild på höghus
Lyssna på vår podd: P3 Nyheter Granskar - Hyra: sex eller sextusen

Sexförslag vanligt när man söker bostad

Adam: "Om jag söker nånstans att bo så vill jag inte ha sex med den"
1:33 min

Adam lade upp en annons i en Stockholmsbaserad Facebookgrupp där man kan leta efter boende. Men istället för seriösa erbjudanden möttes han av sexförslag.

Så kunde förslagen låta.

– Om jag söker nånstans att bo så är det för att jag vill ha nånstans att bo. Då vill jag inte ha sex med den jag bor med för att det kan ju bli hur awkward som helst, säger Adam.

3 av 4 grupper har problem

Adam är inte ensam om att få såna här förslag. P3 Nyheter har pratat med administratörer för de största bostadssökargrupperna på Facebook i Sveriges 4 största städer. Och 3 av de 4 grupperna säger att de har problem med att folk får opassande förslag när de lägger ut annonser. Förslagen kan handla om allt från att gå på dejt till att ha sex.

– Det förekommer rätt ofta att folk får opassande förslag, speciellt tjejer som söker bostad, säger Sofie som är admin för en sida på Facebook där man söker boende i Stockholm.

– Vår blockeringslista är helt galen. Om jag går in och tittar så är det kanske 2 500 namn. Och de flesta har inte trollat utan gjort snuskiga antaganden, säger hon.

Anmälde inte

Fredrik Wallén som är kommunpolis för polisområde Norrmalm säger att polisen inte har några siffror på hur vanligt det är. 

Adam är en av dem som inte anmälde.

– Det är sexuella trakasserier så visst jag kan ju anmäla, men jag ser ingen vits med det för att det kommer nog att ta mer tid och ork än vad resultatet kommer att ge känns det som, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".