En bild på Kim Jong-Un med pussmun.
Kinesiska tryckeriet krävde en förklaring till bilden på Kim Jong-Un med pussmun. Foto: Jennifer Bark

Kinesiskt tryckeri krävde förklaring till pussdiktator

Kim Jong-Un med pussmun, det är väl ett lite roligt rim? Men det tyckte inte en fabrik i Kina som skulle trycka en svensk bok med just det rimmet och ett fotomontage av diktatorn.

Det var alltså en bild på Kim Jong-Un med plutande läppar och den rimmande texten Kim Jong-Un med pussmun som stötte på patrull. Mikael Holmquist har gjort bilden.

– De sa att för att kunna trycka bilder på honom behövde de undantagstillstånd från partiet, eller kinesiska staten. Så då ville de att vi skulle översätta vad som stod under bilden och mer information om vad det betydde och varför vi skulle ha med den där bilden i boken så de kunde skicka en ansökan, säger han.

Vill inte åka till Nordkorea med boken

Pug Förlag som står bakom boken och vykortssamlingen "Gunde Svan som indian", en samling fotomontage med kändisrim, valde istället att trycka ett antal av Kim Jong-Un-bilden på ett annat tryckeri. Till Kina skickade man istället Sylvester Stallone vid en mikrovågsugn med texten "Sylvester värmer rester".

– Det handlar väl ändå om att de har ganska hårt reglerat och censur i det där landet, Kina. Så det är väl ett tecken på det i alla fall.

Mikael Holmquist tycker själv att bilden är okontroversiell.

– Eller samtidigt vet jag inte, jag skulle inte själv vilja åka in i Nordkorea med den här boken i väskan, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".