Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Hundratals skyller på passiv rökning när de åker fast för narkotikabrott: "Good news travel fast"

Publicerat måndag 16 oktober 2017 kl 06.00
Lennart Strinäs: "Good news travel fast, som det heter"
(1:10 min)
Bild på en kille med en joint i munnen.
Foto: Daniel Leal-Olivas

Ungefär 300 personer personer skyller varje år på passiv rökning när de blir åtalade för att ha rökt cannabis.

Lennart Strinäs är domare i Malmö tingsrätt och har själv varit med om den förklaringen.

– Good news travel fast som det heter, så i missbrukarkretsar känner man till att den här invändningen kan ibland leda till friande dom.

Varken domstolsverket eller brottsförebyggandet rådet för statistik över hur många som har cannabis i blodet och skyller på passiv rökning. Men P3 Nyheter har genom att söka bland domar kunnat få fram att det rör sig om ungefär 300 personer varje år.

Väldigt låga halter

Forskning från Tyskland och USA visar att passiv rökning faktiskt kan ge utslag på blod- och urinprov, men då är det väldigt låga halter som syns. I år har cirka tio personer friats i svenska tingsrätter genom att hänvisa till passiv rökning. Men med tanke på hur många tusentals som åtalas för att ha rökt cannabis varje år är det ändå få.

Det är inte bara att komma till domstol och säga att man har varit utsatt för passiv rökning och så frias man, utan det är väldigt många omständigheter som ska prövas innan dess.

Friade trots för höga halter 

Fredrik Kugelberg är chefstoxikolog på Rättsmedicinalverket. Han reagerar på ett av de fall som P3 Nyheter har hittat, där en person haft 20 gånger högre halter thc-syra i sig än vad som är möjligt genom passiv rökning. Personen blev friad. 

Han har tjugo gånger så mycket i sig som man enligt er kan få under extrema förhållanden?

– Ja det är klart att hade man haft vårt informationsblad eller nån från rättsmedicinalverket yttrat sig känns det märkligt att man skulle komma fram till det här beslutet, säger Fredrik Kugelberg.

SÅ FUNGERAR CANNABIS OCH PASSIV RÖKNING

Rättsmedicinalverket har ett informationsblad om hur mycket THC respektive THC-syra en person kan ha i blod eller urin efter att ha blivit utsatt för passiv rökning. Det är baserat på forskning från Tyskland och USA:

8 personer som satt i en coffee shop i Amsterdam under tre timmar medan människor runtomkring dem rökte cannabis kunde ha högst 0,0008 mikrogram THC-syra per milliliter urin tolv timmar senare.

Man har också gjort försök under extrema förhållanden. Försökspersoner fick sitta i ett tolv kubikmeter stort utrymme utan ventilation där 16 marijuanacigaretter brändes under en timme. Under så extrema förhållanden hade vissa 0,04 mikrogram THC-syra per milliliter urin efteråt.

P3 Nyheter har hittat friande domar där personer som skyllt på passiv rökning haft över de här värdena. En person som skyllde på passiv rökning hade 0,8 mikrogram THC-syra per milliliter urin, alltså tjugo gånger så mycket som i de extrema testerna.

Han friades eftersom åklagaren inte lämnade in någon motbevisning till rätten, till exempel rättsmedicinalverkets informationsblad. Sedan oktober 2016 skickas informationsbladet med automatiskt med alla positiva analysresultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".