Bild på hand som pillar med mobil
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Hjälp- och stödlinjer utsatta för sexuella trakasserier

1:40 min

Under #metoo-kampanjen har många vittnat om sexuella trakasserier. En rundringning som P3 Nyheter gjort till olika hjälp- och stödlinjer visar att även de är utsatta.

– Det är samtal där den som ringer in vill tillfredsställa sig själv sexuellt genom att ringa in och prata på ett visst sätt med den som svarar, säger Bo Erlandsson som är chef på kyrkans jourtjänst i Göteborg.

De som svarar i telefon på olika stödlinjer gör det ofta utan lön för att de vill hjälpa sina medmänniskor. Röda korsets ungdomsförbund har ingen telefonlinje, utan i stället stödchatten ”Jourhavande kompis” som vänder sig till unga upp till 25 år.

Vi har öppet chatten varje dag och under ett chattpass får de väl in åtminstone ett sånt samtal.

Rena sexsamtal

Harry Grön är förbundsordförande på telefonlinjen Jourhavande medmänniska och berättar att omkring fem procent av samtalen som kommer in till dem är rena sexsamtal. Ofta är de som ringer sluga och det kan dröja flera minuter innan volontären förstår vad som pågår. På så sätt tar det tid från andra som har problem.

Vi har ju ändå över 100 000 inringningar per år och vi kan svara på 20 000, så det tar tid givetvis. De kan slingra sig en bra bit in i samtalen.

Framför allt män

Vissa linjer har inte de här problemen, till exempel stödlinjerna hos Barnens rätt i samhället, BRIS, och föreningen Mind som är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. De linjer som är drabbade uppger att de som ringer med sexuellt motiv främst är män. Telefonlinjen jourhavande präst utsätts för sexsamtal dagligen, det berättar Monica Oscarsson är biträdande nationell samordnare där:

– Vi avslutar såna samtal så fort vi märker att det är det här det handlar om, och det gör vi utan att diskutera saken.

SÅ UTSATTA ÄR STÖDLINJERNA

Svenska kyrkans jourtjänst, Röda korsets Jourhavande kompis, Jourhavande medmänniska och Svenska kyrkans Jourhavande präst får in sexsamtal i princip dagligen. Sexsamtalen står dock bara för någon eller några procent av alla samtal, det rör sig om något eller några samtal per dag.

BRIS, Vårdguiden 1177:s Hjälplinje, föreningen Mind:s linjer (självmordslinjen, äldretelefonen och föräldratelefonen) samt Rädda barnens stödlinje får inga sexsamtal eller så sällan att det inte upplevs som ett problem.

Källa: Linjernas egna uppgifter vid P3 Nyheters rundringning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista