Ingången till förintelselägret Auschwitz
Foto: Czarek Sokolowski/TT

Elever heilade under resa till förintelseläger – förhördes aldrig

Ett gäng niondeklassare filmades när de gjorde Hitlerhälsning. Men polisen förhörde bara rektorn och valde sen att lägga ner fallet.

Klippet där flera elever från Fredrikshovs slottskola heilar ska ha spelats in i ett hotellrum på hösten förra året. Någon har lagt på musik och texten Krakow.

- Jag tänker som alla andra man blir bestört och ledsen för tanken med resan var tvärtemot, säger rektor Maija Möller Grimakova som polisanmälde när hon fick vetskap om filmen.

Ärendet rubricerades som hets mot folkgrupp och Shari Tingman på Demokrati och Hatbrottsenheten på polisen utredde ärendet

Spreds till 30 personer

- Vi kunde se att det var mer än sju eller åtta personer i rummet.

För att något ska räknas som hets mot folkgrupp måste man se till spridningen säger Shari Tingman.

Det här klippet ska ha skickats till runt 30 personer men enligt polisen fanns det inget uppsåt vid den här händelsen, vilket gjorde att man lade ner ärendet.

Inget uppsåt

– Då faller det här för från första början hade personerna inte uppsåt att sprida utanförrummet.
Men hur vet man att uppsåtet inte var att sprida?
– Det vet man inte, man måste höra personerna.
Har ni gjort det?
Vi har inte gjort det, förutom rektorn det är den enda personen vi har förhört, vi ansåg att det inte fanns något uppsåt.

– De har gjort sin bedömning att det inte har skett något brott, men sen kvarstår fortfarande den etiska biten, säger Rektor Maija Möller Grimakova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista