P3 Nyheter Granskar: Spelet bakom studentmössan

Företag försöker köpa elevkårer med gratisprylar och bjudresor

Gratis studentmössor, utlandsresor och chans till arbetsintervju – det är några saker som ska ha erbjudits i förhandlingar mellan företag och elevkårer på gymnasiet.

I P3 Nyheters granskning uppger 33 av de 38 största elevkårerna i Sverige att företag erbjudit personliga förmåner till deras företrädare i utbyte mot att ingå avtal.

Viktor Lundberg är ordförande för Hvitfeldtska Elevkår på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Tidigare i höstas blev han kontaktad av säljare från ett företag som anordnar studentresor och som kom till skolan oannonserat.

– De drar mig direkt bakom och säger “kom kan vi gå och snacka lite”. Sen sa de “om du väljer att jobba med oss då så får du självklart din resa gratis”, berättar han. 

LYSSNA: Spelet bakom studentmössan – P3 Nyheter Granskar

Vanligt att bli erbjuden förmåner

Att bli erbjuden speciella förmåner som företrädare för en elevkår på gymnasiet är väldigt vanligt. I en enkät som P3 Nyheter skickat ut till de största elevkårerna i Sverige svarar 33 av 38 kårer att deras företrädare fått just sådana erbjudanden i utbyte mot att ingå avtal.

Det handlar bland annat om gratis studentmössor, utlandsresor, chans till arbetsintervju och drinkar till minderåriga. Det går inte att utesluta att sådana här förmåner kan vara olagliga. Men oavsett om det rör sig om ett lagbrott eller inte så får agerandet kritik från flera kårer som menar att förmånerna används för att påverka enskilda styrelsemedlemmar

Jag tog det som en muta i grund och botten

Företaget som ska ha gett Viktor Lundberg det här erbjudandet säger att det inte ska gå till så här. 

– Nej, så får inte förekomma. Det är ingen som har fått en gratisresa som en muta, absolut inte, säger Håkan Löfgren, styrelseledamot i Nordic Invasion.

Han har fått bekräftat från sin säljare att besöket på skolan skedde oannonserat och säger att det absolut inte är en del av företagets policy.

Upplever att företagen försöker luras

Men för P3 Nyheter berättar ytterligare en anonym elevkår om det här beteendet från Nordic Invasion, att de erbjudit gratisresor för företrädare för elevkåren i utbyte mot att ingå avtal om samarbete.

– Har det inträffat så är det beklagligt. Det är inte acceptabelt, säger Håkan Löfgren.

Detta är bara ett av alla företag i branschen som pekas ut för att erbjuda förmåner. I enkäten till de största elevkårerna framkommer dessutom ytterligare kritik mot företag som riktar sig mot elevkårer. Över hälften av elevkårerna svarar ja på den raka frågan om de upplevt att företag försökt luras under de senaste två läsåren.

Få elevkårer vill peka ut vilket företag det handlar om eftersom de är rädda att det kan påverka deras framtida samarbeten.

Företagen känner inte igen bilden

Flera företag som P3 Nyheter har varit i kontakt med säger att det finns aktörer på marknaden som använder sig av tveksamma metoder, men inget av dem känner igen bilden hos deras eget företag.

– De går in och spelar på att vara kompisar och på hur lite folk kan i början av sin mandatperiod. Då kommer studenterna bli lurade. Det behöver styras upp och företagen behöver lära sig att ha en mer rättvis approach mot sina kunder, säger Viktor Lundberg på Hvitfeldtska.

Fakta om elevkårer

  • Elevkårer är ideella föreningar, fristående från skolan.
  • Elevkåren har därför möjlighet att ingå avtal med företag som till exempel säljer studentmössor eller anordnar studentresor och skolfester.
  • Medlemskapet i en elevkår är frivilligt och en styrelse väljs varje årsmöte som sedan förvaltar föreningens intressen under ett verksamhetsår.
  • Idag är över 330 elevkårer på gymnasiet anslutna till förbundet Sveriges Elevkårer.
  • Tillsammans företräder de kårerna över 93 000 medlemmar som samtliga är gymnasieelever.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista