För första gången tar RFSL med hur ickebinära personer mår i sin rapport.
För första gången tar RFSL med hur ickebinära personer mår i sin rapport.

Första rapporten om ickebinäras hälsa släpps

1:25 min

Många transpersoner mår dåligt, det tyder en ny rapport från RFSL på. De har för första gången också tittat på ickebinära personers hälsa.

RFSL släpper i dag en ny rapport där 472 transpersoners enkätsvar finns med. Den handlar om hälsa och för första gången finns också ickebinära personer med.

- Jag vill att människor ska se och förstå att vi finns, vi är på riktigt. Det här är inget skämt, det är ingen trend. Att människor mår extremt dåligt. Till och med tar livet av sig, säger Stian som tycker det är på tiden att studien gjorts. 

Allvarliga självmordstankar

Över hälften av de som svarat har haft allvarliga självmordstankar det senaste året. Det här jämförs i RFSL:s rapport med tidigare studier som gjorts kring hela befolkningen, där säger tre procent att de haft allvarliga självmordstankar.

Att vara ickebinär betyder att du varken ser dig som man eller kvinna. Enligt Carolina Orre på RFSL, som har varit med och skrivit rapporten, så sticker siffrorna för ickebinära ut som de mest utsatta.

"Ickebinära mest utsatta"

- I och med att man bryter mot en två könsnorm och man har ingen synlighet som ickebinär i samhället. Finns väldigt lite kunskaper om att man kan ha identiteter utanför man och kvinna. Så självklart skapar det massa stress att va hela tiden antingen osynlig eller ifrågasatt, säger Carolina Orre.

- Jag blir nog mest väldigt ledsen över att jag mått så här. Ledsen över att jag måste ta den här dagliga kampen hela tiden. Ledsen över att det är så många som känner så här. Det är en sorg och en ilska och frustration kring det, säger Stian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista