Linköpings universitet
Foto: Claudio Bresciani/TT

Universitet hade olaglig kameraövervakning – utrustningen hackades

1:33 min

Linköpings universitet har under fem år haft utrustning för kameraövervakning uppsatt utan tillstånd. Utrustningen hackades och obehöriga kunde följa videoströmmarna.

– Det kan vara straffbart att ha en övervakningskamera uppsatt utan tillstånd, säger Tove Fors, jurist på Datainspektionen med inriktning på kameraövervakning.

Det handlar om så kallade besöksräknare på universitetets bibliotek. Att räkna besökare, till exempel via en sensor, är i sig inget konstigt, men i det här fallet hade besöksräknarna en kamera och filmade rakt ner från entréerna. Då klassas det som kameraövervakning enligt lagen. Universitetet satte upp kamerorna 2012 men sökte aldrig tillstånd för dem. Enligt universitetet själva har man kunnat identifiera bibliotekens besökare på videoströmmarna.

"Borde vara mer försiktig"

David Lawrence är överbibliotekarie och säger att de inte visste att räknarna hade videofunktion.

– Nuförtiden skulle jag säga att man bör vara mer försiktig. Vi köper in tjänster som är mycket tekniskt komplicerade men vi har inte den kompetensen i huset för att utreda det, säger han.

Kamerorna hackades

Han menar också att det enda universitetet fått ut är statistik över antal besökare. Men i september upptäckte universitetets it-säkerhetsgrupp att det gick att logga in på kamerorna med standardlösenord via internet, och på det sättet följa videoströmmen. Då hittades också ett okänt och obehörigt administrationskonto med namnet ”bigbrother2017”. Kamerorna togs ner direkt efter händelsen.

Jacob Larsson är ordförande för medicinska fakultetens kår och tycker att universitetet ska se över sin IT-säkerhet.

– Någonstans måste man ju ändå skydda studenternas integritet, oavsett om de visste om det eller inte, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista