Bild med text från domen i texten.

Svårlästa domar fortfarande ett problem: "Det är en rättssäkerhetsfråga”

1:42 min

Den statliga Förtroendeutredningen om domstolarna 2008 kom fram till att domar i Sverige måste bli lättare att förstå. Men svåra och otydligt motiverade domar kan fortfarande skapa problem.

– Det skapar onödiga överklaganden, kostnader för samhället, onödigt lidande för parter på ömse håll. Det är illa, säger Johan Eriksson, advokat.

 "Känner sig inte värdigt behandlad"

Christian Elias lever annorlunda nu, men när han dömdes till skadestånd och ungdomsvård hade han svårt att tolka beslutet.

 – Om det inte är solklart vad som gäller, känner man sig inte värdigt behandlad. Du står där som ett frågetecken, säger han.

Han läser ur sin dom:

Inga skadeståndsbelopp förutom ränta kunde vitsordas som skäliga i och för sig medan personen har vitsordat 7000 kronor..”. Jag fattar ingenting. Man ska ju kunna lita på varandra. Man måste ju prata ett språk alla förstår, det är jätteviktigt.

Rättssäkerhetsfråga

Johan Eriksson, advokat som ofta försvarar klienter i uppmärksammade mål:

 – Man måste förstå hur domstolar tänker, det är en rättssäkerhetsfråga. Och ibland kan en väl skriven dom faktiskt få någon att förstå att den har gjort fel.

Har du varit med om sådana exempel?

 – Ja, jag har varit med om sådana exempel.

Språklagen om att den offentliga svenskan ska vara lätt att förstå gäller också domstolar. Regeringens Förtroendeutredning om domstolarna 2008 kom fram till att domstolar måste börja skriva domar som är enklare att hänga med i. Det sågs som en särskilt viktig faktor för att öka svenska folkets förtroende för domstolarna.

 – Domstolarna har ju under lång tid haft projekt med detta. Jag har deltagit i seminarium och pratat om det och då kan man se att vissa domare verkar jätteintresserade. Andra tycker kanske inte att det är lika intressant, för de tycker att de kan skriva och kan formulera sig. Då är det svårt att få ett genomslag, säger Johan Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista