Bild på en anstalt.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kriminalvården drar in intagnas telefontillstånd – anklagar anhöriga för manipulering

"När min son skriker tolkas det som en vidarekoppling"
4:57 min

Kriminalvården drar in intagnas telefontillstånd på svenska anstalter. Motiveringen är att de anhöriga försöker manipulera telefonlinjen. Men många som blir av med telefontillståndet säger att de inte gjort något.

JO har startat en granskning av Kriminalvårdens telefonsystem INTIK, efter att över 30 anmälningar kommit in om att systemet felaktigt registrerar manipulationer.

 – Jag är inte senil eller dement så jag vet ju mycket väl att jag inte kopplat in något samtal, säger Lina vars kille sitter på anstalten Kumla.

Ur en JO-anmälan: När min dotter har på Bamse och Lille Skutt på TV:n i bakgrunden bryts det direkt då Lille Skutt pratar. Det blir då otillåtet samtal.

Säger att anhöriga kopplat vidare

Anmälningarna till JO kommer från intagna på anstalter som fått sina telefontillstånd till anhöriga indragna. Kriminalvården menar att anhöriga har försökt vidarekoppla samtal, vilket är förbjudet. Men de intagna skriver att de inte vet vad det är som gör att systemet tror att samtal kopplats vidare och att systemet reagerar på höga ljud.

 – Jag tycker det är helt sjukt faktiskt att man kan ha ett system som gör att oskyldiga drabbas, säger Lina vars kille sitter på Kumlaanstalten.

Kriminalvårdens telefonsystem: Intagna på anstalt ringer till sina anhöriga via telefonsystemet INTIK. Intagna på Klass 1-anstalt, får bara ringa till en fast telefon och till telefonnummer som är godkända på förhand. Ip-telefoni och mobilsamtal godkänns inte.

Intyg från operatör räcker inte

Enligt Kriminalvården ska Lina på något sätt försökt manipulera samtalen över 30 gånger, vilket lett till att hennes kille fått indraget telefontillstånd. I överklagan till Kriminalvården har hon lämnat intyg från sin telefonoperatör om att hon inte kopplat vidare samtal.

 – Då sa hon till mig det är ingen ide att du skickar in det för vi tittar inte på sånt, säger Lina som menar att Kriminalvården inte använder sådant i sin bedömning.

Efter anmälningarna så valde Justitieombudsmannen att starta en utredning.

För att kontrollera att de intagna bara pratar med personen som den har telefontillstånd att prata med, så använder Kriminalvården olika detekteringstekniker som ska upptäcka och förhindra försök att koppla samtal vidare. Om systemet visar att samtalet har manipulerats, hamnar telefonnumret på en så kallad nätdetekteringslista, och den intagna kan bli av med telefontillståndet till personen. Sedan sommaren 2015 började Kriminalvården dra in telefontillstånd med hänvisning till nätdetekteringslistan.

 – De upplevde frustration på ungefär samma sätt, på grund av hur det här tekniska systemet fungerar och hur kriminalvården väljer att använda den information som systemet genererar, säger Moa Skerfving, ansvarig handläggare på JO.

JO gjorde en inspektion på anstalten Kumla i våras.

 – Då kom det fram att inte ens personalen kände till alla orsaker till varför det här systemet kan ge utslag.

"Systemet fungerar"

Systemet reagerar inte bara på vidarekopplingar till en annan person. Det kan till exempel reagera på om fax, röstbrevlåda, telefonsvarare, plustjänster, trygghetslarm och porttelefon som är kopplat till abonnemanget används under samtalet. Allt registreras som försök till vidarekoppling och kan leda till ett indraget telefontillstånd.

Kriminalvårdens chefsjurist sa till Dagens Nyheter förra året att hon inte vill utesluta att telefonsystemet ibland varnar för vidarekopplingar som inte finns.

 – Hon säger att hon inte litar på systemet, jag säger att jag litar på systemet, säger Fredrik Wilhelmsson, chef för enheten för verksamhetsskydd på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning.

Han menar att Kriminalvården gjort rätt när de dragit in telefontillstånden och att anhöriga har vidarekopplat samtal genom knapptryck på telefonen.

Jag menar att systemet fungerar, vi har testat det och vi har aldrig fått någon indikation på att det inte fungerar. Då måste man rimligen också ha tryckt på någonting.

"Det får mig att klara av mitt liv"

Anhöriga har skapat en protestlista mot de indragna telefontillstånden som hittills skrivits under av över 350 personer.

Lina hoppas att telefonsystemet byts ut och att hennes kille ska få tillbaka sitt telefontillstånd.

 – Ja, det är min högsta dröm, det är ju det som får mig att klara av mitt liv liksom vid sidan om. Samtidigt är man ju väldigt orolig, för även om vi skulle få tillbaka tillstånd i framtiden så kommer vi ju fortfarande tänka att snart drar dom det igen, även fast vi inte kopplar in. Det är därför jag vill att systemet ska ändras.

Sedan 2015 har 2282 telefontillstånd återkallats på anstalter i Sverige. Ordet “nätdetektering” finns med i 606 av de besluten. 302 av de personerna har bett Kriminalvården att ompröva sitt beslut.

Lina heter egentligen något annat. JO:s granskning av telefonsystemet är inte klar än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".