Bild på fånge på Kumlaanstalten.
Foto: FREDRIK PERSSON

Intagna har överklagat Kriminalvårdens telefonsystem till förvaltningsrätten

Av 52 domar har ingen fått rätt
1:56 min

Kriminalvården drar in intagnas telefontillstånd på anstalter med motiveringen att de anhöriga försöker manipulera telefonlinjen. Flera intagna har valt att överklaga hos förvaltningsrätten, eftersom de menar att Kriminalvårdens telefonsystem felaktigt registrerar manipulationer.

Av de 52 domar som P3 Nyheter har hittat från 2015 fram till idag har ingen fått rätt mot Kriminalvården.

Hans mor har inte den tekniska kunskapen att vidarekoppla sin telefon och kan överhuvudtaget inte ringa ut från sin telefon utan väntar endast på inkommande samtal.

Så yrkar en intagen i en av de 52 domarna som P3 Nyheter har gått igenom. Flera intagna hänvisar till utdrag från anhörigas telefonoperatörer som visar att de inte kopplat vidare samtal.

JO utreder hanteringen

Justitieombudsmannen utreder just nu Kriminalvårdens hantering av de indragna telefontillstånden.

– Många försökte bevisa att de inte hade gjort något otillåtet genom att hämta in info från sin anhörigs telefonbolag. De upplevde att dom inte fick gehör trots det, säger Moa Skerfving, som handlägger den utredningen hos JO.

Av de 52 förvaltningsdomarna som P3 Nyheter har gått igenom från 2015 fram till idag, har ingen fått rätt mot Kriminalvården.

Förvaltningsrätten har valt att gå på Kriminalvårdens bedömning. Det trots att Kriminalvården i ett yttrande till JO skriver att dom inte kan vara säkra på vad som är orsaken till att systemet signalerar om en manipulation:

Systemet har dock vissa begränsningar på så sätt att det endast går att detektera att exempelvis koppling av samtal el byte av linje har ägt rum men inte vad som ligger bakom kopplingen eller bytet.

Kriminalvårdens chefsjurist sa till Dagens Nyheter förra året att hon inte vill utesluta att telefonsystemet ibland varnar för vidarekopplingar som inte finns. Fredrik Wilhelmsson som är chef på enheten för verksamhetsskydd på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning, håller inte med.

– Det är ett bra system, jag tycker att det är stabilt.

Han säger att han inte vet om det finns något sätt för anhöriga att motbevisa den information som Kriminalvårdens telefonsystem genererar.

– Bra fråga. Det vet jag faktiskt inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".