Bild på stängsel utanför anstalt.
Foto: Jessica Gow/TT

Kriminalvården har inte annonserat om upphandling av telefonsystem: "Olaglig direktupphandling"

"Det hade bara straffat vår dotter, jag hade aldrig varit så dum"
1:46 min

Kriminalvården köper telefontjänster för mångmiljonbelopp varje år – utan att ha annonserat ut en offentlig upphandling. Det visar P3 Nyheters granskning av telefonsystemet INTIK som intagna och deras anhöriga använder för att ringa.

Sedan 2013 har ett företag fakturerat Kriminalvården över 50 miljoner kronor i drift och supportkostnader för telefonsystemet INTIK. P3 Nyheter har begärt ut alla handlingar som rör upphandlingen av systemet. Kriminalvården kan inte visa någon dokumentation som visar att systemet upphandlades.

Men i ett yttrande till Justitiekanslern skrev Kriminalvården förra året:

Det är riktigt att någon egentlig upphandling av INTIK-systemet inte har gjorts utan systemet är utvecklat i samråd med ett företag.

"Olaglig direktupphandling"

– Om det är den enda ursäkten eller förklaringen de har till att det här inte är upphandlat så handlar det ju helt klart om en olaglig direktupphandling, säger Andrea Sundstrand som är docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet och expert på offentliga upphandlingar.

Hon förklarar att det här kan röra sig om ett brott mot svensk lag och EU-rätten, eftersom det rör sig om summor på runt tio miljoner varje år.

– Det är enorma summor som inte kommit ut på marknaden. Då måste de ju omedelbart avbryta det här avtalet. Det kan ju finnas andra som är mycket mer kostnadseffektiva och har smartare lösningar, så det här är ju oerhört allvarligt, säger Andrea Sundstrand.

Intagna bekostar systemet

Systemet köptes in i slutet av 90-talet. P3 Nyheters granskning visar också att många intagna är missnöjda med systemet. De menar att det felaktigt registrerar manipulationer, exempelvis vidarekopplingar, vilket kan leda till indraget telefontillstånd.

För att täcka kostnaderna för systemet använder Kriminalvården sig av intäkter från de intagna själva. För att kunna ringa med telefonsystemet köper intagna telefonkort som säljs på anstalterna.

Systemet kostade 14,6 miljoner kronor förra året. Intäkterna från telefonkorten var 12,7 miljoner kronor.

Kriminalvården betalar ingen minutkostnad till en telefonoperatör utan betalar bara för varje telefon som finns ute på anstalterna. Större delen av intäkterna från telefonkorten går alltså till att bekosta systemet. Förutom trafikavgifter för samtalet, betalar intagna för till exempel drift, support och tryck av telefonkorten.

– För att möjliggöra för intagna att i betydligt högre utsträckning kunna ringa till sina anhöriga får de också bära en del av kostnaden för systemet. Reglerna säger att telefoni ska ske på ett betryggande sätt så då valde man det, säger Fredrik Wilhelmsson som är chef på enheten för verksamhetsskydd på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning.

Är det rimligt att de själva betalar för systemet?

– Jag tycker det är rimligt. För det ger väldigt stora möjligheter att ringa.

 Fotnot: Petra i ljudklippet heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".