Bild på Hanna

Knappt hälften av unga lantbrukare får startstöd

Hanna: "Man får vrida och vända på slantarna för att det ska gå runt"
1:43 min

Det har blivit svårare för unga att kunna starta eget lantbruk, enligt LRF Ungdom. Extra svårt är det om man inte har en gård inom familjen.

Hanna Nyberg blev delägare i sina föräldrars mjölkgård i Klöverträsk utanför Älvsbyn för tre år sen.

Det spelade ju väldigt stor roll, för hade jag inte haft en gård och mina föräldrar hade haft en, så skulle jag aldrig kunna satsa på det här.

För Hanna, vars föräldrar redan hade en mjölkgård, var det lättare än för andra unga att kunna satsa på att bli bonde. Men för de som inte har en gård inom familjen kan det vara tufft. Att köpa en gård i dag kostar flera miljoner och det är få unga som har råd med det, menar Simon Wancke, vice ordförande på LRF Ungdom.

– Bara genom att man är ung så har man ju i regel inte haft lika stor tid på sig att kanske tjäna in och spara pengar. Det är en ganska knivig situation, en utmaning, säger han.

Få unga får startstöd

Få unga lantbrukare får startstöd, alltså ett stöd för personer under 40 år som vill starta eller ta över till exempel ett jordbruksföretag, visar statistik från Jordbruksverket. Färre än hälften får sin ansökan beviljad och enligt Sofia Riedmüller, handläggare på Jordbruksverket, beror det på att de som söker inte uppfyller de krav som ställs.

Tanken är att det ska gå till unga jordbrukare som har bra utbildning och kan bidra till företagande i framkant. Så det är inte ett stöd som riktar sig till alla utan man måste uppfylla de här kraven.

Victor Lundbäck från Kalix är en av få som fått startstöd.

– Jag ville ju bli bonde och bli lantbrukare och då var det ju ändå ganska självklart att när jag fick frågan av min farbror om jag ville ta över hans gård och hans företag så tog vi den chansen, säger han.

Krävs mer av unga lantbrukare i dag

Simon Wancke säger också att det krävs mer av en ung lantbrukare i dag. Man måste ha mer kunskaper och vara mer kreativ, t.ex. genom att hitta nya jobbområden där man kanske satsar på nya typer av grödor istället för exempelvis mjölkproduktion.

Det blir svårare och svårare att bara vara en duktig producent, utan du måste också ha en ganska bra koll och faktiskt bli företagare på ett helt annat sätt i dag än vad det kanske var för 50-60 år sen.

Trots att Hanna hade möjlighet att bli delägare i sina föräldrars mjölkgård, så var det inte självklart för henne att våga satsa på att bli bonde.

– Det har ju inte varit jättelätt eftersom det är så stora ekonomiska utmaningar. Man må ju vrida och vända hela tiden för att det ska gå runt.

Vad var det som gjorde att du ändå ville satsa på det här?

– Jag tycker ju det är roligt att kunna bidra med lokalproducerad mat och öppna landskap. Det är viktigt för mig att ha en levande landsbygd. Jag skulle inte kunna tänka mig något annat än att arbeta med djur varenda dag, det är det roligaste som finns, säger Hanna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".