Fotograf: Maja Suslin/TT
Fotograf: Maja Suslin/TT

Två personer lämnar CUF:s styrelse - en polisanmäld för våldtäkt

Två personer har lämnat Centerpartiets ungdomsförbunds förbundsstyrelse. En av dem är polisanmäld för våldtäkt.

I går lämnade två personer ur Centerpartiets ungdomsförbunds förbundsstyrelse sina uppdrag. Enligt uppgifter till P3 Nyheter är en av dem polisanmäld för våldtäkt. CUF:s förbundsordförande Magnus Ek bekräftar att det finns en polisanmälan.

 – Vi har ett fall där en förbundsstyrelseledamot nu är polisanmäld för sexuella övergrepp. Vi har inget skäl att tvivla på informationen bakom. Men oavsett vad förundersökningen kommer fram till så har den information vi fått till oss gjort att vi gör bedömningen att personen utan tvivel har betett sig på ett sätt som gör att vederbörande inte kan ha kvar sina uppdrag inom förbundet. Det har lett till att förbundsstyrelsen inlett ett uteslutningsärende, säger han.

Känt till detta sen oktober

Uteslutningsärendet väcktes igår, tisdag. Den andra personen, som inte är polisanmäld för något brott, uteslöts samma dag på grund av ”beteende”.

– Vi har haft anledning att kolla på viss information vi fått till oss inom förbundet. Det har lett till att förbundsstyrelsen beslutat att utesluta en medlem och tidigare ledamot på grund av ett beteende som gör att vi inte bedömer att han ska uppbära ett förtroendeuppdrag inom CUF.

Förbundsstyrelsen har haft kännedom om polisanmälan sen tidigare i höstas.

–  Vi har haft informationen sen i oktober, men av respekt för anmälaren och att förundersökningen ska ha sin gång har vi inte kunnat väcka ett uteslutningsärende. Däremot har vi ombett personen att inte delta på förbundets arrangemang och möten.

 Har personen respekterat det?

 – Ja. Vi har inte kunnat delge information om vad det rör sig om men personen har inte deltagit i möten.

 P3 Nyheter har varit i kontakt med de två personer som lämnat förbundsstyrelsen. De väljer att inte kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista