Bild på Löfven och Kristersson
Foto: Hossein Salmanzadeh/Fredrik Sandberg/TT

Så skulle unga rösta om det vore val i dag

1:30 min

Det skulle bli svettigt för Socialdemokraterna om det var val idag. Socialdemokraterna och Moderaterna är nämligen i princip lika stora bland de unga väljarna mellan 18-29 år. Det visar en väljarbarometer som P3 Nyheter beställt från Novus.

1038 personer deltog i undersökningen som visar att Socialdemokraterna med 20,8 procent och Moderaterna med 20,3 procent är de största partierna om de unga fick rösta idag.

– Vårt stöd bland unga är alldeles för lågt, men vi kan också se att unga håller med och delar våra värderingar i större utsträckning än de röstar på oss, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare hos Socialdemokraterna, och fortsätter:

Det kan hänga ihop med att vi har varit det dominerande partiet under lång tid och att unga väljare ofta tenderar att välja partier på kanterna, men vi får ju inte nöja oss med det.

Per Nilsson, strategichef hos Moderaterna, menar att de är mer av ett ungdomsparti.

– Vi är mer ett ungdomsparti faktiskt än Socialdemokraterna och det är kanske inte vad man tror. Om man är lite till höger och ung så är Moderaterna ofta ett förstahandsalternativ, säger han.

Sverigedemokraterna får 15,5 procent bland de unga och blir därmed tredje största parti bland de unga. Övriga partier:

Centerpartiet 12,1 %
Vänsterpartiet 10,7 %
Miljöpartiet 6,7 %
Liberalerna 5,2 %
Kristdemokraterna 3,7 %
Feministiskt initiativ 3,0 %
Annat parti 1,9 %

Bara 16 procent svarar att det möjligheten för partiet att få igenom sin politik, är det som avgör vad man röstar på. 60 procent svarar att det är partiets ideologi och grundläggande värderingar som avgör vad man röstar på. Undersökningen genomfördes 2 oktober - 26 november 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista