Bild på Helene Hellmark Knutsson.
Helene Hellmark Knutsson. Foto: Jessica Gow/TT

Universitet och högskolor har sparat över 5 miljarder utbildningskronor – ministern: ”Väldigt allvarligt”

1:24 min

Sveriges universitet och högskolor har sparat över fem miljarder kronor som egentligen ska gå till utbildning.

– Det är väldigt allvarligt för det här är pengar som ska användas för att säkerställa utbildning av högsta kvalitet, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Det är riksrevisionen som i en rapport har kunnat visa att Sveriges högskolor och universitet de senaste tio åren har sparat stora delar av de pengar de får istället för att göra utbildning av dem. Totalt sitter lärosätena på 12 miljarder kronor i sparpengar. Riksrevisionen har förståelse för att forskningspengar kan ligga ett tag, men menar att de över fem miljarder som ska gå till utbildning faktiskt borde göra det och att regeringen inte verkar ha gjort något åt det.

Det var en nyhet för mig att det var så mycket pengar som var kopplat till den högre utbildningen och det är också det jag ser som djupt problematiskt.

"Systemet behöver göras om"

Sveriges förenade studentkårer, SFS, tror att felet ligger i att anslagen, alltså de pengar som universiteten och högskolorna får, förändras från år till år och att de därför sparar för säkerhets skull.

– Om du får resurser ett år och inte är säker på att få dem nästa år, vad är det då som säger att studenterna som faktiskt går fleråriga utbildningar ändå garanteras en utbildning hela vägen? säger Charlotta Tjärdahl som är ordförande för SFS.

De menar att hela finansieringssystemet behöver göras om.

– I det system vi har blir kvaliteten lidande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista