Bild på militärer
Foto: Ebrahim Noroozi

Värnplikt i Iran påverkar svenskar med iranskt medborgarskap

1:46 min

Nu ska reglerna om värnplikt i Iran ändras. Ändringen innebär att många svenskar som också har iranskt medborgarskap kan tvingas till att antingen göra iransk militärtjänst eller betala en straffavgift när de reser dit.

18-åriga Emil är en av alla svensk-iranier som nu är orolig för att besöka landet.

Jag har aldrig varit i Iran tidigare så det är självklart något jag vill göra. Det är ju mitt hemland och därifrån min pappa kommer, så jag har halva mina rötter där. Men jag är fortfarande rädd för militärtjänst. Kommer jag nekas att åka ut?

Emil blev automatiskt iransk medborgare när han föddes eftersom hans pappa är det. Idag kan man som medborgare söka tillstånd till att resa till Iran två gånger om året utan att behöva göra värnplikt.

Men från och med den 22 mars nästa år kommer reglerna ändras så att många medborgare som är män måste göra värnplikten eller betala en straffavgift som kan variera mellan 20-70.000 svenska kronor.

"Många är oroliga"

Fatemeh Pakyari driver advokatbyrån Pars och säger att det är många som är oroliga för att någonting ska hända när de besöker Iran.

– Det kan till exempel vara att man berövas vissa rättigheter, om man till exempel har en släkting som går bort, att man inte får ta del av arvskiftet, vissa förmåner. Att man blir som en flykting i sitt eget land att man inte vågar åka tillbaka, det är ganska allvarliga konsekvenser, säger Fatemeh Pakyari.

Emil, som inte kan persiska, vågar inte lita på att han skulle bli undantagen från de här nya reglerna.

– Trots att jag skulle kunna betala av det eller få tillåtelse att inte göra det för att min pappa gick bort när jag var liten, så känner jag ändå rädsla för att om jag åker dit så kan jag bli stoppad. Det är två år av mitt liv och min mamma bor ensam i Sverige. Det blir svårt att lämna henne ensam och hela mitt liv här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista