Bild på Linn.

Linn fick inte ta med sitt barn till skolan – få lärosäten har policy

Av 31 lärosäten har drygt hälften beslut
1:22 min

Ska man få ha med sig sitt barn till högskolan eller universitetet? P3 Nyheter har frågat 31 statliga lärosäten och hälften av dem har inga beslut kring det här.

– Om föräldern går ut med sitt barn om det börjar skrika eller gråta, då är det ju inget problem. Men det är ju ett ansvar som föräldern har i så fall, säger Eva Moberg, universitetsjurist på Karlstads universitet som tillåter att barn är med om man ber om lov innan.

Linn Andersson pluggar till förskollärare på högskolan i Halmstad. Nu under första terminen har hon haft med sig sin son, som är för liten för att gå på förskolan, och upplevt att alla var okej med det. Men i november tog hennes lärare ut henne från ett seminarium och sa att hennes son inte fick vara med längre.

– Det sa hon liksom mitt i högskolan framför alla andra studenter utan något som helst underlag och jag fick ju sitta som ett frågetecken. För jag förstod inte var det kom ifrån.

Fick plötsligt inte vara med

En chef för den akademi där Linn Andersson pluggar hade tagit ett beslut om att barn inte fick vara med. Linn hade upplevt att det fungerat utan bekymmer innan.

Det är tråkigt om man ska behöva välja mellan att vara hemma och amma sitt barn eller vidareutbilda sig.

Eftersom det bara var lite kvar av terminen och hon tagit CSN-lån bad Linn om att få dispens för att kunna gå färdigt. Men då fick hon veta att det inte gick.

– Beslutet i sig har jag inget emot, men hur de har skött det från högskolans sida, att de inte varit bemötande eller hjälpande. Det har tagit väldigt mycket tid och energi på att bara försöka få hjälp.

Fick klagomål från studenter

Catarina Coquand är högskoledirektör på högskolan i Halmstad och känner inte till just det här fallet men berättar att flera studenter har haft med sig barn, och varför de inte längre ska tillåta barn generellt.

– Vi fick klagomål från andra studenter som blev störda i undervisningen, säger hon.

Men enligt henne har högskolan nu ändrat sig och beslutet gäller inte längre från mitt i terminen.

– Det var osmidigt, de har gått ut så nu blir det till nästa termin.

P3 nyheter har frågat 31 av landets statliga högskolor och universitet hur de ställer sig till att studenter har med sig sina barn. Drygt hälften uppger att de inte har några beslut kring det här.

Men bland de som har beslut är det väldigt olika hur man tolkar dem. Högskolan i Kristianstad tillåter att barn är med om de inte stör undervisningen, men enligt dekanen Henrik Svensson innebär det att de i praktiken inte tillåts.

– Det är ju närmast omöjligt att ett sådan barn ska kunna förutsättas vara tyst i tre timmar så det är inte möjligt att ta med ett sådant barn, nej.

Eva Moberg på Karlstads universitet som ofta tillåter barn tycker sig se en trend:

– Man är inte alltid 19-20 längre när man börjar plugga utan många är lite äldre och har hunnit skaffa barn och  familj, det handlar ju om att få upp livspusslet.

Och Linn Andersson har fått hjälp av familj och vänner den här terminen, hon ska nu ta studieuppehåll tills hennes son får börja på förskola. Men helst hade hon pluggat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".