Mail från presskonferensen
Malmö högskola höll presskonferens om hotet i dag. Foto: Johan Nilsson/TT

Hotmejlet mot Malmö universitet skickades via deep web

Hotmejlet till Malmö universitet skickades via en anonym mejltjänst som ligger på deep web. Gärningsmannen går förmodligen inte att spåra via mejlet, säger IT-säkerhetsexperten Mattias Wecksten.

– Min skattning är att det nog är mycket svårt att spåra upp ens var den här mejlservern finns någonstans, säger it-säkerhetsexperten Mattias Wecksten, universitetsadjunkt på högskolan i Halmstad som utbildar framtida IT-forensiker.

P3 Nyheter har tagit del av mejlloggen för den adress på Malmö universitet som tog emot hotmejlet. Själva mejlet vill inte universitetet lämna ut eftersom det ingår i en polisutredning, men det framgår från vilken mejltjänst det är skickat.

"De förstår säkerhet"

Mejltjänsten riktar sig till folk som vill vara anonyma och på deras hemsida står det att den är placerad på deep web, det dolda nätet. IT-säkerhetsexperten Mattias Wecksten har tittat på mejltjänstens hemsida och gjort en snabb bedömning.

– Man kan nog tro att de här förstår säkerhet ganska bra, säger han.

Enligt honom krävs det i princip ett misstag från gärningsmannens sida för att mejlet ska gå att spåra.

– Har man då tabbat sig och det finns någon ytterligare information som utav misstag slunkit med så skulle man kunna börja nysta på det. Men grundläget ser nog ganska mörkt ut.

Ofta från utländska servrar

Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen, säger att de vet att anonyma hot ofta kommer från utländska servrar.

– Och det gör det också komplicerat att utreda, men arbetet är inlett och det är inget som hindrar oss från att försöka, vi är igång med att försöka spåra var det här mejlet kommer ifrån.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista