Bild på två väktare utanför Malmö universitet
Foto: Johan Nilsson/TT

Hotmejlet som skickades till Malmö universitet: "Ska dödas med sprängmedel och automatvapen"

Det mejl som skickades till Malmö universitet och fick lärosätet att stänga en hel dag innehåller hot som kan tolkas som ett hot om islamistiskt dåd. Men terrorismforskaren Peder Hyllengren på Försvarshögskolan avfärdar det.

– Det här hotet, det har lite amatörernas afton över sig, säger han.

P3 Nyheter har tagit del av det hotmejl som skickades till Malmö universitet på kvällen den 29 december och ledde till att universitetet var stängt måndagen den 8 januari.

Som universitetets ledning tidigare sagt pekar hotet specifikt ut den 8 januari. I mejlet står det bland annat att studenter som är icke-muslimer ska dödas med sprängmedel och automatvapen och att det ska ske i guden Allahs namn.

"Går helt emot den typen av grupperingar"

Men när terrorismforskaren Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan får läsa mejlet tycker han det är högst osannolikt att det har verkliga kopplingar till terror.

– Det är stavfel, det är formuleringar och uttryck som inte förekommer i de här miljöerna. Och dessutom: att överhuvudtaget skicka ett sånt här hot i förväg, det går helt emot hur den här typen av grupperingar agerar. De slår till utan förvarning. Jag tror att det här är någon som inte har haft någon seriös avsikt att genomföra det här hotet, säger han.

Tror personen finns i närmiljön

Han tror snarare att den som skickat hotet finns i närmiljön. Personen behöver inte ens ha de sympatier som uttrycks i mejlet. Att hotet riktade sig mot en dag då det var många tentor på universitetet kan vara intressant, menar Peder Hyllengren.

– Det är en av de saker som polisen kan titta närmare på ifall det kan ha någonting med det att göra, eller om det kan ha med något annat på skolan att göra. Att det skulle vara något internationellt terrorrelaterat tror jag helt enkelt inte.

Ärendet utreds som grovt olaga hot mot grupp, men säkerhetspolisen är inte inkopplade.

– Nej, vi känner till det men det är ett ärende som polismyndigheten ansvarar för, säger Sofia Hellqvist vid Säpos presstjänst.

Universitetet är lättade

Malmö universitets rektor Kerstin Tham var den som bestämde att lärosätet skulle hålla stängt. Hon står för sitt beslut, men kan ändå känna viss lättnad över terrorismforskarens analys.

– Det bidrar ju till att skapa en känsla av trygghet här naturligtvis. Men jag avvaktar nu den här utredningen och undersökningen så vi får klarhet i de här frågorna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista