Bild på far & son
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Far & Son åtalas efter att ha byggt gayklubb på ryska statens mark: "Om inte Putin kommer, kommer inte jag"

1:26 min

I dag startar rättegången mot rapgruppen Far & Son som utan tillstånd byggde en gayklubb på ryska statens mark på Åland 2015. Allting filmades och sändes på TV4.

Simon Gärdenfors är en av rapparna.

– I Ryssland så fick man inte böga eller propagera för homosexualitet. Då blev vi extra sugna på att böga och propagera för homosexualitet på rysk mark.

Det var i tv-programmet Samhällsjudo som Frej Larsson och Simon Gärdenfors byggde en kopia av baren "The blue oyster" från filmen Polisskolan på ryska statens mark på Åland.

"Om inte Putin kommer, kommer inte jag"

Händelsen anmäldes och för ungefär ett år sedan väcktes åtal mot Frej Larsson och Simon Gärdenfors för besittningsintrång –  ett brott som kan ge böter eller upp till tre månaders fängelse. Frej Larsson säger att han medvetet har undvikit att bli delgiven misstanke om brott.

– Jag skulle spela på Emmabodafestivalen och då hade de skickat två, jag vet inte om det var ryska eller finska, delgivningmän som stod bakom scenen när jag skulle gå på. Men sedan har jag lyckats fly olika delgivningsmän. Om inte Putin kommer på rättegången så kommer inte jag heller komma, säger Frej Larsson.

Åklagare Henrik Lindeman bekräftar att Frej Larsson inte blivit delgiven misstanke, vilket innebär att han inte kan dömas. I övrigt vill han inte kommentera ärendet innan dagens rättegång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista