Bild på Djurens rätt-demonstration & Richard Jomshof.
Foto: Roger Vikström/Janerik Henriksson/TT

SD-politiker får inte ha ledande positioner i Djurens rätt: "Jag tror inte djuren bryr sig"

1:36 min

Sverigedemokratiska politiker får inte ha ledande positioner inom Sveriges största djurrättsorganisation Djurens rätt.

SD-riksdagsledamoten Richard Jomshof som själv varit vegetarian i 25 år  har nu valt att avsluta sitt medlemskap i organisationen. Han menar att detta är en stark rörelse inom hans parti.

Jag tror inte att djuren bryr sig om deras välgörare är Sverigedemokrater eller Vänsterpartister till exempel. Jag blir ganska upprörd faktiskt.

Det var på Djurens rätt senaste riksstämma som det bestämdes att förtroendevalda Sverigedemokrater inte samtidigt får ha ledarroller inom Djurens rätt. De finns 2-300 såna uppdrag inom organisationen som har över 40 000 medlemmar, enligt verksamhetschefen Benny Andersson.

Arbetet för djuren bedrivs av människor. Då behövs det också en värdegrund som gör att de här människorna som ska göra arbetet för djuren känner sig välkomna och trygga i att vara med i Djurens rätt. Det är bakgrunden till att vi har fattat det här beslutet.

Vill sluta stödja organisationen

Beslutet har gjort många upprörda och flera skriver kommentarer om att de inte längre kommer att stödja organisationen.

– En del kommentarer som kommit in bekräftar egentligen den bild vi har och den bakgrund som beslutet är fattat på. Inte direkta hot men det är kanske en lite annan retorik än vad vi brukar ta del av, säger Benny Andersson.

Richard Jomshof säger att djurrätt är en av hans politiska hjärtefrågor – men att han nu kommer att välja andra organisationer.

– Som inte bara kämpar för djurens bästa utan som också är fullt ut demokratiska. Jag ska först se vilka alternativ som finns och sen kommer jag helt enkelt informera mina medlemmar om det här, säger han.

– Om man tycker att Djurens rätt inte är rätt organisation för en, då är jag övertygad om att det finns massa möjligheter att göra bra saker för djuren ändå. Om man till exempel är förtroendevald i Sverigedemokraterna – att föra en väldigt bra djurpolitik. Det är ju ingenting som Djurens rätt har någonting emot alls, säger Benny Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista