Få unga känner att de kan påverka politiken, visar en undersökning som P3 Nyheter gjort med Novus.
Få unga känner att de kan påverka politiken, visar en undersökning som P3 Nyheter gjort med Novus. Foto: JESSICA GOW / TT

Få unga känner att de kan påverka politiken

1:40 min

Bara 25 procent av unga mellan 18-29 känner att de kan påverka svensk politik. Och bara 133 av 349 riksdagsledamöter svarar på mejl om hur man kan påverka politiken.

I en undersökning som P3 Nyheter beställt från Novus, svarar 25 procent av unga mellan 18 och 29 år att de känner att de kan påverka svensk politik. 72 procent svarar att de känner att de inte alls kan påverka eller inte kan göra det i särskilt stor utsträckning.

– Jag tänker att det är sorgligt, jag tänker också att vi, vuxenvärlden, och vi politiker har misslyckats med att visa alla möjligheter som finns till påverkan, säger Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister.

Men hon menar ändå att regeringen faktiskt försökt göra det möjligt för fler att engagera sig. 

– Det vi har gjort sen vi tillträdde som regering det är att kraftigt öka förutsättningarna för ideella organisationer och föreningar i vårt land. Så det vill jag kanske mest av allt uppmuntra till. Gå samman. Get in formation.

Få ledamöter svarar på mail

"Jag heter Zara och ska rösta för första gången i år. Jag undrar om du har någon information om hur jag kan påverka svenska politik i olika frågor som jag tycker är viktiga".

Så lyder mailet som P3 Nyheter skickade till alla de 349 ledamöterna i riksdagen. En vecka senare hade 133 personer svarat. De flesta tipsade om att engagera sig i ett politiskt parti, resten 216 personer, svarade inte på mailet.

– Jag tänker att det är en låg siffra, så ja, bättring helt enkelt, säger Alice Bah Kuhnke. 

Når inte ut till unga

Howard Ärlebo är 21 och får rösta för första gången i år.

– Jag tror att det är väldigt låg chans att en politiker skulle svara vem som helst. 

Och han fortsätter.

– Om man inte har redan en plattform av människor som liksom följer en och tänker likadant så tror jag att det kan vara väldigt svårt att "get your voice heard" liksom. 

I Demokratiutredningen som lämnades över till regeringen och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke 2016, står det att unga är underrepresenterade i partier och föreningar och att politiker måste bli bättre på att nå unga.

– Just nu arbetar vi intensivt med att gå vidare med en del av innehållet i den, säger kultur- och demokratiministern.

Vilken del av innehållet då?

– Det får jag återkomma till.

Om undersökningen:
Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-29 år. Totalt har 1003 intervjuer genomförts under perioden 10-23 november 2017. Deltagarfrekvensen var 53 %.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista