Moderaterna illustrerar bilbrand i Göteborg med bild från Vancouver

1:16 min

Moderaternas kampanjfilm om Göteborg visar bland annat bilder på en brinnande bil. Men bilderna är inte från Göteborg – utan Kanada.

Moderaterna i Göteborg har fått stark kritik för att deras kampanjfilm visar en negativ bild av Göteborg. I filmen beskrivs Göteborg som en stad som en gång i tiden var lyckad – men som numera präglas av våld, segregation och kriminalitet.

I en sekvens i kampanjfilmen syns hur en bil är satt i brand. Men en koll som P3 Nyheter gjort visar att bilden är tagen från en bildbank och inte visar en bilbrand i Göteborg.

I själva verket handlar det om ett upplopp i Vancouver i Kanada från 2011 efter att stadens hockeylag förlorat finalen i NHL.

– Det var de bilder som fanns tillgängliga i en bildbank. Jag tycker det viktiga är att prata om problemet. Det har brunnit alldeles för många bilar i Göteborg, säger David Josefsson som är riksdagskandidat för Moderaterna i Göteborg och ansvarig för att ta fram kampanjfilmen.

– Sedan att bilen råkar stå i Vancouver innebär ju inte att problemet inte finns i Göteborg, fortsätter han. 

Ann-Sofie Hermansson som är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg är kritisk till filmen och förvånad över att bilderna kommer från Kanada.

– Det är anmärkningsvärt. Men man har väl valt att lyfta fram sådana bilder som man vill ska anspela på människors rädsla. Det är ju en sådan bild så det fungerar väl enligt deras sätt att tänka.