En illustration av Carina Kero på en bilförlossning
1 av 2
En av Carina Keros illustrationer. Foto: Carina Kero/Illustratör
Konstnärerna och mamman sitter vid ett bord
2 av 2
Carina Kero, Lina Maria Viitala och Marie Rahkola Foto: Amanda Darehed/Sveriges Radio

Konstutställning i Kiruna skildrar kvinnor som fött barn längs bilvägen

5:23 min

Nu skildras kvinnor som fött barn längs E10:an mellan Kiruna och Gällivare sedan BB lades ned i Kiruna för 17 år sedan.

Konstnärerna bakom utställningen #VägenÄrIngetBB, som öppnar 24 mars i Kiruna stadshus, heter Lina Maria Viitala och Carina Kero. 

Lina Maria Viitala har träffat fem mammor som fött barn längs vägen på väg till BB i Gällivare. Hon har fotograferat dem tillsammans med deras barn, inlindade i den klassiska BB-filten. 

En av mammorna som deltagit i utställningen är Marie Rahkola som födde barn på en parkeringsficka, med en barnmorska i telefonen som hjälp.

– I mitt fall gick det bra, bebisen föddes. Men jag hade inte velat ge den upplevelsen till någon, att behöva förlösa sitt barn i en bil, själva, utan någon hjälp eller trygghet, säger hon.

"Det värsta var när han hade fötts och inte började skrika, då tystnade barnmorskan". 

Carina Kero har med dessa förlossningsberättelser illustrerat bilder som visar hur det kunde ha sett ut när barnen kom till längs vägen. 

– Dels är det väldigt tydliga bilder, en kvinna i framsätet som visar hur trångt och opraktiskt det är. Många förlossningar har skett under vintern när det varit mycket snö och kallt, säger hon. 

Nedläggningen av BB 

BB i Kiruna lades ned 2001 och trots att det gått lång tid tyckte konstnärerna det var dags att visa hur situationen för kvinnor i Kiruna ser ut när de väntar barn. 

– Genom konsten kan vi beröra på ett annat sätt, det är inga siffror eller statistik. Vi kan illustrera en upplevelse och en bild säger mer än tusen ord, säger Lina Maria Viitala och Carina Kero.

Glenn Berggård (V) är vice ordförande i regionstyrelsen i Norrbotten och han menar att man får satsa på bra transporter när avstånden är långa.

– Vi får försöka att överbrygga avstånden. Vi kommer att inviga en ny ambulanshelikopter i april, men att öppna fler förlossningskliniker är inte att tänka på, säger han. 

Utställningen kommer att hållas öppen i en månad och konstnärerna har förhoppningar om att den kommer att påverka debatten om förlossningsvården. 

– Debatten just nu är ganska sovande, det är som att de tänker att vi har vant oss, jag vill att den vaknar till liv, säger Carina Kero.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".