Ungdomsförbund: Inte de ungas valrörelse

2:41 min

Alla riksdagspartier uppger att de unga väljarna är en prioriterad grupp att nå inför valet om sex månader. Men flera av ungdomsförbunden tycker inte att det här syns i valrörelsen hittills.

383 000 personer får rösta för första gången i år, enligt SCB. Det motsvarar 5,3 procent av alla som får rösta, och är den lägsta siffran förstagångsväljare på nästan 25 år.

– Första och andragångsväljarna är ju nästan en miljon, och det är klart att de kommer spela stor roll för valresultatet, säger Philip Botström, förbundsordförande för SSU.

Alla riksdagspartier säger till P3 Nyheter att förstagångsväljarna och de unga väljarna är en prioriterad grupp att nå inför valet. Men det verkar inte som att valrörelsen riktar in sig på samma frågor som unga tycker är viktigast.

Miljö viktigt

I en undersökning som P3 nyheter beställt från Novus svarar flest unga, 14%, mellan 18-29 år att miljö och klimat är den viktigaste politiska frågan för dem. Det tätt följt av skola och utbildning, och därefter invandring.

– Tyvärr lär det vara så att valdebatten kommer kretsa kring andra frågor. Det kommer vara trygghetsfrågor, frågor om fler poliser. Det är jätteviktiga frågor, men det är inte det som ungdomsgruppen lyfter upp som de allra viktigaste, säger Magnus Ek som är ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.

Benjamin Dousa, ordförande för MUF:

– Fler unga tycker att det går bra för de själva och för Sverige än vad äldre gör. Det kan säkert vara väldigt många unga som inte känner igen sig i den samhällsbeskrivning som partierna målar upp, och de större partierna har nu ett särskilt stort ansvar att anpassa sitt budskap.

"Väldigt stort svek"

Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström:

– Jag blir väldigt arg av det, jag tycker att det är ett väldigt stort svek som dom flesta partierna gör.

Tobias Andersson, ordförande för Ungsvenskarna, håller med om att trygghetsfrågor har varit dominerande i debatten, men tycker inte att det är ett stort problem:

– Jag hade jättegärna kunnat debattera mindre frågor i skolsystemet än större trygghetssatsningar. Men om du inte känner dig trygg i skolan så spelar betyg ingen roll. Vi får rätta till tryggheten först, sedan kan vi prata om lyxproblem inom olika områden.

Ganska litet förtroende för partier

Ungdomsbarometerns senaste mätning visar att ökad jämställdhet mellan könen, miljö och klimat och ökade resurser till sjukvården är de viktigaste samhällsfrågorna bland unga mellan 15 och 24 år just nu. I mätningen svarar också 48% att de har ”ganska litet” förtroende för politiska partier.

– Det är klart att partier som inte pratar till en ung generation riskerar att förstärka en sån tendens ännu mer, det är det som man kan se som den stora risken i det läget. Vi kan ju se att flera av de viktigaste frågorna för yngre väljargrupper inte hamnar så högt upp på de flesta partiernas agendor. Kanske har det att göra med att det är färre förstagångsväljare nu än vad det varit i de senaste valen, men det är i alla fall något att fästa sin uppmärksamhet på, säger Anton Landehag, samhällsexpert på Ungdomsbarometern.

Fakta:

I undersökningen som P3 Nyheter beställt från Novus fick unga personer välja tre politiska frågor som de tycker är viktigast. Undersökningen genomfördes 2 oktober - 26 november 2017 och 1003 personer svarade. 

Ungdomsbarometern är en studie som sedan 1991 genomförts årligen med 15 000 till 25 000 respondenter mellan 15 och 24 år. Den senaste studien genomfördes i oktober-november 2017 och bygger på 23 132 intervjuer. Mätningen visar att 52 procent av de unga är positivt inställda till framtiden. För två år sedan låg siffran på 29 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista