Printscreen från akademiklinken.se
Hur det såg ut på hemsidan. Foto: Printscreen

Klinik marknadsförde "mödomshinna" för 25 000 kronor: "En superstor tabbe"

1:58 min

Efter kritik plockas ingreppet "mödomshinna" bort från Stockholmsklinikens hemsida.

– Det har inte legat där förut. Förmodligen har det hamnat där i samband med en uppdatering av hemsidan, säger Charlotta Abrahamsson som är marknadschef på Akademikliniken.

Själva ingreppet görs på kliniken i ett fåtal, unika, fall men det är ingenting som de varken vill marknadsföra eller rekommendera, enligt Charlotta Abrahamsson.

– För det första är beteckningen mödomshinna både felaktig och förlegad och ingreppet är ingenting vi vill förorda eller medvetet sälja. Så fort vi blev uppmärksammade på att ingreppet fanns på hemsidan så tog vi bort det.

Den farliga myten om mödomshinnan 

Det var Karolin Malm som delade en bild på prislistan på Facebook.

– Jag la upp bilden för att jag tycker det är viktigt att ifrågasätta det här. Det är en bild som inte är sann och någonting som också gör att många unga tjejer far illa, säger hon.

Mödomshinnan är en myt men vissa genomgår den här typen av ingrepp för att det ska verka som att man är oskuld.

– Den här typen av ingrepp har utförts hos oss i mycket speciella fall där oron som har funnits hos kvinnan har varit så stark att kirurgen som blivit uppsökt har gjort bedömningen att det varit lämpligt att hjälpa till, säger Charlotta Abrahamsson.

Kommer ni fortsätta göra de här ingreppen?

– Vi anser att så långt det går ska man undvika den här typen av ingrepp. Men i slutändan är det en jättesvår fråga som enbart läkaren som blir uppsökt kan avgöra.

"Ingen sminkar över en misshandlad kvinnas blåmärken"

Karolin Malm säger att hon förstår hur Akademikliniken tänker men att de borde ta till andra åtgärder än ett kirurgiskt ingrepp för att hjälpa kvinnorna som kommer till dem.

– Det finns ju ingen som hjälper en misshandlad kvinna genom att lära henne hur man sminkar över blåmärkena i ansiktet. Om det kommer en kvinna till kliniken som vill göra ingreppet lever hon antagligen under hot. Då behöver hon komma bort från situationen, inte få hjälp att spela med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista