En bild av Fifa-packs som man kan köpa i spelet

Regeringen synar lootlådor i tv- och dataspel

1:30 min

Efter P3 Nyheters granskning av FIFA-packs har regeringen bett Lotteriinspektionen se över de rättsliga frågorna kring lootlådor.

I en granskning som P3 Nyheter gjorde i vintras visade vi hur unga gamers lägger stora summor pengar på köp av så kallade packs i tv-spelet FIFA.

Vissa liknade köpen med ett spelberoende med pengar. Eftersom man inte vet vad man får i sina packs fortsätter man köpa nya.

Civilminister Ardalan Shekarabi sa då att frågan om lootlådor i tv-spel, alltså just paket med slumpmässigt innehåll som köps för riktiga pengar, behöver undersökas.

Nu går regeringen vidare med frågan.

– Inom kort kommer vi ha ett möte med Lotteriinspektionen där vi ska gå igenom deras bedömning av läget. Vi har bett myndigheten att titta på de rättsliga frågeställningar som är aktuella vad gäller lootlådor och hur den här frågan över huvud taget hanteras rättsligt, säger Ardalan Shekarabi.

I början av juni ska Lotteriinspektionen presentera sin analys. Först efter det kan det bli aktuellt med en formell utredning, men civilminister Ardalan Shekarabi säger redan nu att han är bekymrad.

– Vi måste skydda våra konsumenter, vi måste skydda våra minderåriga konsumenter. Vi får inte tillåta att dataspel blir en väg in i spelmissbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista