Studentmösseföretag skriver etiskt ramverk efter granskning av kritiserade metoder

1:38 min

Gratis studentmössor, utlandsresor och chans till arbetsintervju - det var företagens knep för att få samarbeten med elevkårer, som vi avslöjat tidigare. Nu släpper de stora studentmösseföretagen ett etiskt ramverk.

– Det här är för elevkårerna, men det hjälper oss som företag att göra affärer. Allting blir mer effektivt om vi har ett gemensamt ramverk, säger Alexander Grepe som är vd på ABC-gruppen.

I november 2017 gjorde P3 Nyheter en granskning som visade att företag som bland annat säljer studentmössor, lockade elevkårer med gratis studentmössor, utlandsresor, chans till arbetsintervju och gratisdrinkar till minderåriga i utbyte mot samarbete.

I dag släpper ABC-gruppen tillsammans med två av de största studentmösseföretagen, CL Seifert och Galio, ett etiskt ramverk som de tagit fram i samråd med branschorganisationen Sveriges Elevkårer. 

– Vi har sett alldeles för mycket tråkigheter på studentmössemarknaden. Att man faktiskt tar fram de här etiska riktlinjerna tror jag kommer hjälpa mycket, säger Lina Hultqvist som är ordförande för Sveriges Elevkårer.

I ramverket står bland annat att företagen inte ska erbjuda personliga förmåner till ett värde över 300 kronor, att alla överenskommelser ska vara tydliga utskrivna i avtal och att företagen aldrig ska anställa personer som fortfarande sitter på en beslutsfattande position för en elevkår - saker som vi avslöjade i vår granskning.

– Så hoppas vi nu att de faktiskt efterlever de här riktlinjerna, som handlar om hur man förbättrar branschen, både sinsemellan men också gentemot elevkårerna, säger Lina Hultqvist.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström ställer positiv till det etiska ramverket: 

Jag tycker att det här är jättebra och med det här nya regelverket får ju kårerna större möjligheter att faktiskt agera utan att behöva utsättas för press och påverkningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista