Två personer döms för grovt vapenbrott
Två personer döms för grovt vapenbrott. Foto: Förundersökningen

Rappare döms för grovt vapenbrott - polisen analyserade musiken

1:33 min

Två personer har dömts för grovt vapenbrott vid Solna tingsrätt. En av de är en rappare, som dömdes till två års fängelse för bland annat grovt vapenbrott.

– Den ena personen som är 18 år medger att han har kastat det här vapnet, säger åklagare Marina Ivic.

Det var i mitten av mars i år som polisen stoppade en bil vid en bensinstation i Råcksta i norra Stockholm. Två personer flydde från platsen. En av dem var en 18-åring som sprang iväg efter att ha kastat ifrån sig en kulsprutepistol. Han var myndig vid tillfället och döms bland annat för grovt vapenbrott, till ett år och fyra månaders fängelse.

Polisen undersökte sociala medier och musik

Den andra personen som flydde är en känd rappare som greps vid ett senare tillfälle. Han döms nu för grovt vapenbrott för en annan pistol som polisen hittade i närheten vid händelsen. Han döms även för ytterligare ett grovt vapenbrott till två år och tre månaders fängelse.

I förundersökningen står det hur polisen gått igenom rapparens Instagram och även analyserat hans senaste låt på Youtube.

– I gärningsbeskrivningen i det här åtalet så har jag angett att de här vapnen har innehafts i en kriminell miljö, där de befaras komma till brottslig användning och det är en grund för att ett brott ska betraktas som grovt. Om man har kopplingar till en kriminell miljö eller kriminell gruppering så menar jag att det ökar straffvärdet, säger åklagare Marina Ivic.

Har det gjort det i det här fallet?

– Ja, när tingsrätten skriver så har dom beaktat att det innehas i en kriminell miljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista