Polisen kräver att 1 020 studenter ska komma in på polisutbildningen vårterminen 2019.
Polisen kräver att 1 020 studenter ska komma in på polisutbildningen vårterminen 2019. Foto: Johan Nilsson/TT

Rikspolischefen kallar till extrainkallade möten - vill se fler platser på polisutbildningen

Polisen kräver att 1 020 studenter ska komma in på polisutbildningen vårterminen 2019. Polisutbildningarna säger att det inte går utan att tumma på kvaliteten och detta har nu fått rikspolischefen att kalla lärosätenas rektorer till möte med kort varsel.

Det var i april som rikspolischefen Anders Thornberg kallade lärosätenas rektorer till möte med kort varsel, efter att de skickat in underlag som visar att de inte kan ta emot de 1020 studenter han vill ha på plats vårterminen 2019.

Sen dess har två möten till hållits, men det är oklart vad man kommit fram till. P3 Nyheter har sökt Polismyndigheten som inte har velat ställa upp på intervju till det här inslaget.

"Man har tänjt systemet så långt man klarar"

I de underlag som lärosätena skickat in till Polismyndigheten framgår det att de tillsammans kan leverera under 900 grundutbildningsplatser vårterminen 2019. På Polisförbundet tycker man lärosätena ska stå på sig.

– Skulle man bli tvingad att tänja det ytterligare tror jag tyvärr att det kommer bli tydliga effekter på kvaliteten i utbildningen och då också givetvis effekter på vilken typ av poliser vi får ut i verksamheten, den risken är uppenbar enligt mig, säger Tomas Stjernfeldt, ansvarig för studerandefrågor vid Polisförbundet.

– Jag tror att redan i de siffror man har lämnat in nu har man tänjt systemet så långt man klarar själva.

"Måste återrekrytera poliser som slutat"

Anledningen till att Polismyndigheten vill öka antalet platser är för att klara regeringens mål om ökat antal poliser år 2024. De senaste terminerna har landets polisutbildningar kunnat ta emot 800 studenter. Tomas Stjernfeldt menar att polisen måste försöka satsa på att återrekrytera poliser som slutat, i stället för att riskera utbildningskvaliteten med fler studenter än utbildningarna klarar.

– Om våra medlemmar och poliser inte har den utbildning man måste ha för de moment man blir tvingad att göra kan det få katastrofala följder i förlängningen.

Så många studenter uppger utbildningarna att de kan ta emot som mest vt-19

  • Linnéuniversitetet: 264
  • Södertörns högskola: 216
  • Umeå universitet: 225
  • Malmö universitet: 96

Källa: Underlag inskickade till Polismyndigheten i mars 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista