Händer som håller i en tv-spelsdosa framför en skärm.
Nästa år kommer en ny spellag.

Försäljning av innehåll från lootlådor kan bli olagligt nästa år

1:30 min

Att sälja vidare framslumpat innehåll som man fått från lootlådor i tv- och dataspel kan bli olagligt när den nya spellagen börjar gälla nästa år. Det har Lotteriinspektionen och regeringen kommit fram till efter ett specialinsatt möte förra veckan.

Lootlådor i tv- och dataspel, alltså paket med slumpat innehåll som man köper för riktiga pengar, har diskuterats flitigt runt om i gamingvärlden senaste året.

Innehållet från lådorna säljs sedan vidare på den svarta marknaden via till exempel grupper på Facebook och speciella hemsidor.

Lyssna på vår podd:  FIFA packs – P3 Nyheter Granskar

Nu har Lotteriinspektionen och regeringen kommit fram till att en sådan försäljning kan bli olaglig när den nya spellagen börjar gälla i januari nästa år.

– Om det är så att det finns ett värde som omsätts utanför spelet, då är det ett spel om pengar som bedrivs utan tillstånd i Sverige och det är inte godkänt, säger Alejandro Firpo, statssekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi. 

Och det som görs då, det är helt enkelt att myndigheten med kraft kommer agera med lagens fulla potential här.

Ökade möjligheter

Den nuvarande lotterilagen omfattar bara svenska aktörer, medan den nya spellagen omfattar alla aktörer som riktar sig mot svenska konsumenter.

Det ger Lotteriinspektionen ökade möjligheter att sätta stopp.

– Då har vi ju större möjligheter att säga att det här faktiskt bryter mot svensk lagstiftning och vi har en annan möjlighet att ta kontakt med Facebook för att ta reda på vem som har de här grupperna. Det är väldigt positivt, säger Marcus Aronsson jobbar mot illegalt spel på Lotteriinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista