Bild på Ullakarin Nyberg
Ullakarin Nyberg.

Inte längre obligatorisk Lex Maria vid självmord: "Många anhöriga oroliga att vården inte utreder"

2:18 min

Om en person som har kontakt med vården tar livet av sig behöver vårdgivaren inte längre göra en obligatorisk Lex Maria-anmälan till IVO, någonting som ändrades i september förra året.

Sedan 1 september 2017 till 31 maj i år har 37 självmord i anslutning till vård hittills anmälts till IVO. Under samma period året innan, när alla självmord behövde anmälas enligt Lex Maria, kom det in 329 stycken.

– När det gäller självmord så finns det sällan en enkel förklaring där man kan säga att det beror på ett misstag i vården. Det här gjorde att många som arbetade i vården kände sig utpekade och därför var Lex Maria fel lag att använda, säger Ullakarin Nyberg som är psykiater, suicidforskare och ordförande i Svenska Psykiatriska Föreningen.

"Många anhöriga är oroliga nu"

Förut skulle alla självmord i vården eller där patienten haft kontakt med vården den senaste månaden anmälas till IVO enligt Lex Maria. Sedan den 1 september förra året, efter en anpassning till den nya patientsäkerhetslagen, ska självmord bara anmälas om vården bedömer att de hade kunnat göra något annorlunda och att händelsen då hade kunnat undvikas. 

– Väldigt många anhöriga nu är oroliga för att vi i vården inte ska utreda självmorden. Men det är fortfarande så att vi utreder och att vi sedan kan använda Lex Maria där man bedömer att vårdskadan hade gått att undvika, säger Ullakarin Nyberg.

Den obligatoriska anmälningsplikten är alltså borttagen men händelserna ska utredas internt.

"Inte i takt med lagstiftningen"

– Det var flera olika anledningar till att man behövde se över den här föreskriften, men den var inte i takt med lagstiftningen lite förenklat, säger säger Lisa van Duin på Socialstyrelsen och fortsätter:

– Bestämmelsen i lagen säger att man ska anmäla vissa saker under vissa premisser och om Socialstyrelsen hade haft kvar det här så hade det gjort att de händelser som skulle anmälas hade gått utanför det som lagstiftningen angett.

292 stycken färre anmälningar

Sedan den 1 september 2017 till den 31 maj i år, har det inträffat 37 självmord i anslutning till vård som hittills anmälts till IVO.

Under samma period året innan, alltså 1 september 2016 till 31 maj 2017, när alla självmord behövde anmälas, kom det in 329 stycken.

– Jag tänker att det kommer ske ganska få anmälningar eftersom suicid fortfarande betraktas som ett val som en person gör. Jag tänker att det innebär att ingen blir ansvarig, utan det blir personen som redan gått bort som var ansvarig på något sätt, säger Sara Hemb Holmberg.

Hennes bror tog sitt liv samma dag som han fick vård, år 2012.

– Det är inte automatiskt så att det är vårdgivarens fel, men man behöver verkligen utreda om man hade kunnat göra något annorlunda.

Fotnot: Under perioden 1 september 2017 till den 31 maj i år, kan det komma att registreras fler självmord, eftersom anmälningarna till IVO inte alltid görs i direkt anslutning till händelsedatum. Dock minskar den sannolikheten ju längre tid som det går från den aktuella perioden. Källa: IVO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista