Hälften av riksdagspartierna vill se skatt på flygbränsle

Hälften av riksdagspartierna vill se skatt på flygbränsle

1:42 min

En sammanställning från P3 Nyheter visar att hälften av riksdagspartierna vill se skatt på flygbränsle. Men i dag finns det regler som sätter stopp.

Det är tillåtet att ha en skatt på flygbränsle för inrikesflygningar, men för internationella flygningar är det inte tillåtet och kommer inte att vara det under en överskådlig tid.

I våras infördes skatt på flygresor från Sverige för att få svenskar att flyga mindre. Men en skatt på själva flygbränslet finns inte idag.

Jonas Åkerman säger att det som hindrar en skatt på flygbränsle är EU:s energiskattedirektiv och en konvention från ICAO, som är FN:s flygorgan.

En kartläggning som P3 Nyheter har gjort visar att hälften av riksdagspartierna vill se en skatt på flygbränsle. Men alla partier är också överens om att en sådan skatt är svår att få till på grund av de bestämmelser som finns idag.

Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet är de partier som vill införa skatt på flygbränsle.

Moderaterna vill omförhandla de avtal som finns så att man skulle kunna införa en skatt, men har i nuläget inga förslag om införandet av flygbränsleskatt.

Liberalerna vill införa en avgift som är olika hög för olika flygplan, beroende på hur mycket växthusgaser som släpps ut.

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna vill inte införa en bränsleskatt. 

Jonas Åkerman på KTH menar att en skatt på flygbränsle vore bra för att komma åt flygets växthusgasutsläpp, men att det inte finns några tecken på att nån sådan skatt skulle införas det närmaste decenniet.

– Om man menar allvar med klimatambitionerna så måste man också parallellt genomföra åtgärder som har effekt på kort sikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista