Reste klimatsmart - ändå inte hållbart

2:05 min

Går det att hålla klimatmålen och samtidigt resa till ett av svenskarnas mest populära semestermål? Vi på P3 Nyheter skickade ut två reportrar för att ta reda på det. De åkte tåg och båt, tur och retur, Göteborg till Mallorca och släppte ut en tredjedel av vad flyget skulle gjort. Men forskare vi pratat med säger att det ändå inte är tillräckligt.

Katarina Axelsson är forskare vid Stockholm Environment Institute.

- För genomsnittssvensken så är ju livsmedel den största utsläppskällan följt av transporter. Och om man flyger så är ju det den i särklass största utsläppskällan.

I Sverige flyger vi mer än dubbelt så mycket nu som på 90-talet. All världens flyg står för runt 2 procent av de globala utsläppen. Och man uppskattar att de kommer att öka till över 20 procent inom trettio år om inget görs. 

Utsläppen bidrar till växthuseffekten och genom Parisavtalet har vi lovat att hålla jordens uppvärmning på max 2 grader varmare än för-industriell tid, år 2050. Frågan är om det ens går att åka på solsemester till Medelhavet om vi ska lyckas med det målet.

På resan åt reportrarna vegetariskt, bodde på hostel och gjorde sitt yttersta för att begränsa sin klimatpåverkan. Men forskare vi pratat med säger att det ändå inte är tillräckligt.

Fredrik Hedenus som forskar vid Chalmers Tekniska Högskola har räknat på de totala utsläppen av P3 Nyheters resa tur och retur till Mallorca med tåg, vegetarisk mat och hostel. Den beräknas ha medfört att 0,9 m2 av isen i Arktis smälter.

- Den här resan har väsentligt lägre utsläpp än om de hade flugit men det är fortfarande för höga utsläpp för målen man ska nå 2050.

Katarina Axelsson på Stockholm Environment Institute igen:

- Jag tycker att det är jättebra jobbat. Man kan göra en sån här resa emellanåt bara man inte gör det kanske flera gånger per år eller kanske inte ens varje år.

Fakta om resan

Direktflyg tur och retur Göteborg-Mallorca, per person:

TOTALT: 730 kg Co2e


P3 nyheters klimatsmarta resa, per person:
RESA: 245,5 kg Co2e
BOENDE: 53 kg Co2e
MAT: 16 kg Co2e

TOTALT: 315 kg Co2e

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista