Ingen kartlägger elever som saknas efter sommarlovet

1:45 min

Flera skolelever som inte kommer tillbaka efter sommarlovet kan ha gifts bort. Nu vill organisationer att man ska kartlägga försvunna unga.

Myndigheter i Göteborg misstänker att några av de barn som inte kommit tillbaka till skolan efter sommarlovet har gifts bort i sina föräldrars hemländer, det rapporterar P4 Göteborg. Men hur stort det här problemet är nationellt kan man inte svara på eftersom ingen har ansvar över att sammanställa antalet försvunna unga.

– Vi behöver en kartläggning för att analysera och göra så mycket som möjligt för att förhindra att det här händer, säger Azam Qarai som är talesperson för organisationen Kvinnors nätverk.

Rektorer har ansvar

Utbildningsminister och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger att regeringen har satsat på att stärka läroplanen kring den här frågan i år. Bland annat genom att alla rektorer ska anmäla om det finns frånvaro.

– Då kommer vi direkt kunna kolla på hur många elever som är frånvarande just efter sommaren och se hur många som har långvarig frånvaro. Vilket också innebär att vi får grund för en nationell kartläggning, säger Gustav Fridolin.

Fler samtal till stödtelefon

Det är också allt fler som hör av sig till den nationella stödtelefonen om hedersförtryck som startades av Nationella kompetensteamet för fyra år sedan.

Antalet samtal om barnäktenskap och tvångsgiftermål har ökat från 61 stycken 2014 till 165 ärenden hittills i år. Christina Malmqvist är sakkunnig hos Nationella kompetensteamet och hon tror att det handlar om många fler fall än de som hör av sig till stödtelefonen.

– Många hanterar det här utan att ringa till oss, jag tror det är långt fler som utsätts, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista