Unga med stort våldskapital i rätten för narkotikabrott

1:53 min

Huvudmännen i en stor knarkhärva är unga personer som trots sin ålder knutit kontakter med knarkleverantörer i Europa, enligt polisen.

– Huvudmännen i det här nätverket är män som är födda 1995-1997. Under sig har de leverantörer som är ungefär i samma ålder ända ner till gatunivå. Kanske femtonåringar som säljer narkotika åt dem, som gömmer och förvarar vapen och gör andra uppdrag för att stiga i hierarkin, säger Mats Lindström som var utredningsledare i ärendet.

I december stoppade polisen en bil som ledde till ett tillslag i en lägenhet i norra Stockholm. Man hittade 28 kilo amfetamin. Senare beslagtog polisen även 4 kilo MDMA.

– Så såg det väl kanske inte riktigt ut för tio år sedan. Då hade man lite äldre personer. Nu har man kanske, på grund av att man har ett så starkt våldskapital, gjort sig ett starkt namn och så får man göra de här affärerna, säger Mats Lindström.

– Anledningen till att vi har tittat på de här personerna är att polisen har haft en uppfattning om att de har varit inblandade i en hel del skjutningar eller våldsbrott. Men det är svårt att komma åt dem, så då har vi riktat in oss på deras narkotikaverksamhet istället.

Två av de åtalade personerna är under 18 år och ska enligt åtalet agerat kurirer genom att åka till Göteborg med två kilo amfetamin i en plastpåse.

I telefonanalysen i förundersökningen kan man se att de ska ha kallat sig själva för kaptener och blivit lovade att stiga i rang.

Mats Lindström säger att det inte är något ovanligt med så unga personer.

– De vill ju bli bekräftade av de här äldre, de vill nå samma status som de har. De vill bli ”topdogs” i deras organisation. Det blir man ju genom hundra procent lojalitet att man gör det man blir tillsagd. Om man hjälper de här äldre då får man status, då får man också möjlighet att tjäna de här grova pengarna om man visar att man är betrodd.

Under förundersökningen har polisen kartlagt flera av de misstänktas resor i Europa.

– Det är också ett sätt att visa på hur organiserad den här verksamheten är. Huvudmännen åker själva ned till Holland eller Spanien och gör upp de här narkotikaaffärerna och träffar sina leverantörer och styr upp att hasch eller kokain ska komma upp genom personliga mötet. De har gjort en relativt framgångsrik karriär trots sin ringa ålder, säger Mats Lindström

Två av huvudmännen är häktade i sin frånvaro och tros befinna sig utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista