Studie: Autism ökar risk för depression

2:09 min

Huvudforskaren bakom studien menar att det är dags för vården att bli bättre på att fånga upp dessa personer tidigt.

30-åriga Emma Pretty i Boden har levt med autism hela sitt liv, men fick diagnosen först som 19-åring, och hon berättar att autismen varit en stor bidragande orsak till att hon blivit deprimerad.

– Autismen har gjort så att jag har känt mig som en alien och som en utstött och värdelös, säger hon.

Jag har ju blivit mobbad, utfryst, missförstådd och inte tagen på allvar, och det i sin tur har tyvärr lett till att jag började skada mig själv för 17 år sen.

Forskarna har sammanställt hälsodata från alla barn och unga i Stockholmsområdet under tio år. Bland dom 4 000 personer med autism hade nästan 20 procent fått en depression som vuxna, många fler än i befolkningen i stort där siffran är sex procent.
 
– Det här är en grupp som är extra sårbar och det kan ju resultera i ganska allvarliga konsekvenser som självskador och till och med självmord, säger Cecilia Magnusson, huvudansvarig för studien och professor vid Karolinska institutet.

För lite resurser till stöd

Hon säger också att det idag mest handlar om att sätta en diagnos och att det sen inte finns resurser till att följa upp hur personerna mår. 
 
– Man behöver fånga upp det här tidigt och ge den här gruppen extra stöd, både i vården men också förstås i skolan och kanske i arbetslivet.
 
Emma håller med.

– Det är verkligen så att de sätter en diagnos, och då är det bra, då tycker psykiatrin och alla utredare att nu har vi gjort vårt jobb. Man borde verkligen bli tagen på allvar, för man ska inte behöva stå med ena foten i graven innan man får hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista