Stora manifestationer inför klimatmöte

1:23 min

Över hela världen hålls i dag manifestationer för klimatet inför FN:s klimatkonferens i Polen.

Samuel Jarrick är talespersoner fär nätverket Klimatsverige som tagit initiativ till manifestationerna i Sverige.

– Det är en ganska historisk dag för aldrig tidigare har så många människor på så många ställen i Sverige samlats för att uttrycka sin oro och sin fasta övertygelse om att politiken måste ändras, både lokalt, i hela Sverige och hela världen för att hejda klimatförändringarna i tid.

På minst 88 orter kommer det under dagen hållas klimatmanifestationer. Det hålls även manifestationer runt om i världen, bland annat i Australien där en nationell skolstrejk hålls över hela landet inspirerade av svenska Greta Thunberg.

– Jag är väldigt glad över att vi äntligen ser att människor går samman och att det faktiskt kommer från de unga som ska leva i framtiden. Gretas strejk har ju spridit sig över hela världen. Så jag tror att nu börjar barnens upprop att smitta av sig på vuxenvärlden. Så jag tror vi ser något nytt här. Jag hoppas det i alla fall, säger Samuel Jarrick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista