Snabbare antagning till polisutbildningen

1:47 min

Många fullföljer inte den halvårslånga processen som krävs för att bli antagen till polisutbildningen. Nu ska hela ansökningsprocessen göras om.

Som P3 Nyheter tidigare rapporterat kommer antalet utbildningsplatser till polisutbildningarna sjunka till våren, trots att två nya polisutbildningar startar. Anledningen är att man inte fått fram tillräckligt många nya studenter.

Fler än någonsin sökte: 11588 personer. Men många fullföljer inte ansökningsprocessen.

– Och det är ju de här vi försöker fånga upp. Om alla de som söker, som senast var nästan 11 600, om de skulle fullfölja hela processen eller huvuddelen av dem, så skulle ju utfallet bli mycket bättre, säger Stefan Wehlin, gruppchef på polisens HR-avdelning.

1500 kom inte till prövningen

Av de drygt 4500 som kallades till prövning inför höstens utbildningsstart var det bara strax över 3000 som faktiskt dök upp och gjorde prövningsmomenten.

När ansökningsprocessen nu görs om kommer det bland annat innebära att man kan söka in närsomhelst under året och att man själv kan boka tid för prövning. Det tycker polisstudenten Maria Häggström vid Umeå universitet låter klokt när hon ser tillbaka på sin egen prövning.

– Ja, jag fick ju byta, det passade inte med jobbet. Och det gick ju bra till slut, men det är klart, de flesta jobbar ju så det underlättar om man kan styra det där lite grann själv, säger hon.

 Klart våren 2020

Projektet med att byta ut ansökningsprocessen har en budget på 28 miljoner kronor och ska vara helt färdigt våren 2020. Då ska det gå kortare tid från att man ansöker till att man faktiskt kommer in på polisutbildningen, vilket idag tar ett halvår. Polisstudenten Ida Wallén pluggar också hon i Umeå.


– Att korta ner tiden känns ju ypperligt bra, så det inte blir den här långa väntetiden där man går och funderar på om man ska vara kvar med det man håller på med eller om man får möjligheten att komma in på utbildningen, säger hon.


 

Matias Rankinen
matias.rankinen@sverigesradio.se

Jesper Nilsson, P4 Västerbotten
jesper.nilsson@sverigesradio.se