Operasångare dömdes för sexofredande av minderårig – jobbar kvar

1:39 min

I maj i år dömdes en svensk operasångare för sexuellt ofredande av en 14-årig pojke. Men trots ord om nolltolerans för sexuella trakasserier på Kungliga Operan så jobbar mannen kvar.

I samband med #MeToo under förra hösten gjorde VD:n för Kungliga Operan, Birgitta Svendén, ett flertal uttalanden om sexuella trakasserier. Bland annat genom att slå fast att det på Kungliga Operan råder nolltolerans.

I maj i år dömdes en manlig operasångare för sexuellt ofredande av en 14-årig pojke. Brottet begicks under hösten 2016 då mannen tafsade på den 14-årige pojkens könsorgan.

– Vi fördömer brottet å det grövsta, absolut. Det finns ingen tvekan, säger Birgitta Svendén.

Brottet begicks inte i tjänst

I samband med åtalet blev operasångaren arbetsbefriad, men är nu på väg tillbaka till Kungliga Operan.

– Brottet begicks ju när personen inte var i tjänst och utanför operan som arbetsplats och därför så har vi som arbetsgivare både en skyldighet och ett ansvar att återinsätta personen i fråga, säger Birgitta Svendén.

Eftersom brottet inte skedde i tjänsten och för att påföljden blev en villkorlig dom med dagsböter så menar Birgitta Svendén att de inte har några juridiska möjligheter att avskeda personen.

Står fast vid nolltolerans

Hon säger också att ledningen har haft många samtal med övriga anställda om händelsen och tagit in kristerapeuter.

Och uttalanden om nolltolerans mot sexuella trakasserier på Kungliga Operan står hon fast vid.

– Sker en anmälan på operan, kommer någon och säger att det skett ett övergrepp, och en anställd på operan innanför operans väggar har blivit utsatt, då är det precis det som gäller, som jag har sagt.