Bild på tjej i sjukhuskorridor
Remaz Bakour arbetar på Sahlgrenska samtidigt som hon pluggar för att kunna söka till läkarutbildningen Foto: Paloma Vangpreecha/Sveriges radio

Nya betygsregler stoppar hennes läkardröm

2:10 min

22-åriga Remaz Bakour från Syrien säger att hennes dröm om att bli läkare har krossats efter Universitet- och högskolerådets beslut att omvärdera vissa utländska betyg betyg.

– Det känns orättvist för alla i min situation inte bara för mig, säger Remaz Bakour.

Varje dag efter jobbet på pluggar 22-åriga Remaz Bakour ungefär fem timmar. Hon tänder alltid ljus för det påminner henne om Syrien och hur hon ibland satt och pluggade utan el.

För tre år sen kom hon till Sverige och hon drömmer om att komma in på läkarutbildningen. I sin hemstad Homs volontärarbetade hon på ett sjukhus redan som 16-åring. 

Volontärarbetade på sjukhus i Homs

– Vi var tvungna att operera en kvinna men kunde inte ge henne den medicinen hon behövde innan operationen, säger Remaz.

En annan gång såg hon hur några unga män kom till sjukhuset med en person som saknade huvud. Hon säger att hon tänkte att det lika gärna skulle kunna vara hon.

– Så jag tänkte att det bästa jag kan göra är att hjälpa dem, säger Remaz.

Hennes meritvärde sänks

När hon kom till Sverige lämnade hon in sitt gymnasiebetyg från Syrien till UHR och fick det värderat till 18.67. Remaz säger att hon planerat sina studier utifrån det. Det krävdes att hon pluggade svenska och några andra kurser så skulle hon komma upp till 21.92 och kunna söka till läkarutbildningen. 

Men i maj i år beslutade UHR att värdera om utländska gymnasiebetyg från vissa länder vilket innebar att Remaz meritvärde kommer sänkas.

– Det kommer bli 18 med allt, säger Remaz.

Det nya systemet börjar gälla från hösten nästa år vilket innebär att Remaz inte hinner ansöka till läkarutbildningen med sitt ursprungliga meritvärde.

UHR säger att man varit tvungen att ändra för att de ska vara likvärdiga och jämställda med de nya svenska betygen.

 Tuula Kuosmanen som är avdelningschef på UHR säger att de borde informerat bättre kring hur det skulle påverka folk med gymnasiebetyg från Syrien.

Värderas mot de nya svenska betygen

– Informationen har funnits den kom redan den sista maj då styrelsen tog beslut om de nya föreskrifterna. Tyvärr lyfte vi inte upp tidigt tillräckligt tydligt att det  här ändringarna har blivit. Att Syrien har fått en egen omräkningsskala eftersom de inte hade det förut.

Det är flera orsaker som ligger bakom förändringen säger avdelningschefen Tuula Kuosmanen. En av orsakerna är det nya svenska betygssystemet på gymnasiet.

Sen hösten 2017 så konkurrerar dem med det nya betygssystemet (A-F) när de söker utbildning med dem som har det gamla betygssystemet (G-MVG) tillsammans med dem som har utländska betyg. De utländska betygen var omräknade mot det gamla betygssystemet.

 – Samtidigt så tittade vi också över hur många nya länder har det tillkommit sen de senaste omräkningarna.

"Kan förstå frustrationen"

Hon säger att antalet studenter från Syrien har ökat de senaste åren vilket inneburit att dom fått en egen omräkningsskala.

 – För några år sen var det ett par hundra, nu är det uppåt 2000 sökande. Det är vårt femte största land av utländska betyg.

 Vad tänker du om kritiken som riktats mot det här?

– Jag kan förstå att man känner en frustration över att det blir en förändring som man inte visste om från början. Men det är så att själva konkurrensen och antagningssystemet måste vara så likvärdigt som möjligt, säger Tuula Kuosmanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista