Limhamns kyrka
Limhamns kyrka Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Biskopen om Limhamns kyrkas twittrande: "Elitistisk nonchalans"

1:53 min

Limhamns kyrkas har slutat twittra efter en kritikstorm. Biskopen i Lunds stift, Johan Tyrberg, har själv haft synpunkter på kontot.

Efter en tweet om klimataktivisten Greta Thunberg som en av Jesus efterträdare blåste det upp till storm kring Limhamns kyrkas Twitterkonto. Nu har det avslutats.

– Jag tycker att de tidigare också har gett uttryck för någonting som jag tycker är en elitistisk nonchalans mot människors oro och frågor, säger biskopen i Lunds stift, Johan Tyrberg.

Kallade till sig församlingsherden

Han har själv tidigare kallat till sig Limhamns kyrkas församlingsherde för att diskutera kontot. Nu senast var kontot uppe till diskussion i ledningsgruppen för kyrkan i Malmö och enligt Malmös kyrkoherde Per Svensson tog Limhamns församling beslutet att avsluta det. Biskopen Johan Tyrberg har följt turerna och tycker det var ett bra beslut.

– I bland har de haft komiska poänger som varit viktiga och ibland har de haft rena förolämpningar. Men det är inte det som är det allvarligaste, utan det allvarligaste är att när människor hört av sig med upprördhet, ledsnad och oro för var kyrkan står så tycker jag inte man på allvar tagit denna oro till sig och förklarat vad man menar, säger han.

Twittraren: Inte avsikt att såra

 Helena Myrstener är en av de som har twittrat på kontot och menar att det inte varit elitistiskt utan tvärtom ett av svenska kyrkans mest populära. Det har aldrig varit avsikten att såra någon, säger hon, de har använt kontot för att missionera. Och inte i första hand till de som redan är kristna, utan till andra.

– Och där har vi då varit tvungna att tänka i nya banor, att tänka på vårt språk till exempel, hitta ett språk som får människor att bli berörda, använda humor och inte komma med några färdiga svar. Så någon elitism, det känner jag alls inte igen mig i, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista