Kerstin Evelius tycker det behövs göras mer för att minska den psykiska ohälsan.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kritik mot Sveriges arbete mot psykisk ohälsa

2:10 min

I en ny rapport av regeringens före detta samordnare på området psykisk hälsa riktas kritik mot arbetet mot psykisk ohälsa.

I en ny rapport av Kerstin Evelius, regeringens tidigare samordnare på området psykisk hälsa riktar hon kritik mot Sveriges arbete mot psykisk ohälsa.

– Engagemanget på området från olika regeringar är stort och genuint men problemet är att varje regering gjort varsin satsning och det finns ingen röd tråd mellan satsningarna, säger Evelius. 

I den nya rapporten menar Kerstin Evelius att man måste kraftsamla kring den psykiska ohälsan och hennes förslag är att berörda myndigheter ska gå ihop och jobba med det mer långsiktigt, förslaget är i tio år.

– Den psykiska ohälsan ska minska och antalet suicid ska minska. Det tror jag att vi kan göra på tio år, fem om vi är effektiva, säger hon.

Terese i Umeå har länge tampats med psykisk ohälsa, hon har varit sjukskriven under flera års tid och har nu väntat i ett år på en ADD-utredning. 

– Det värsta är att man byter läkare, psykolog och terapeut hela tiden och att man känner sig väldigt ensam i det, säger Teres. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista